27 rujna, 2023

Telegram sućuti ministrice Sanje Vlaisavljević povodom smrti čuvenog likovnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića

Federalna ministrica kulture i športa, Sanja Vlaisavljević, uputila je telegram sućuti povodom smrti Aleksandra Saše Bukvića, čuvenog likovnog umjetnika i pokretača likovne grupe Zvono.

„S velikom tugom primila sam vijest o odlasku dragog Saše, umjetnika i utemeljitelja grupe Zvono čiji se rad smatra pionirskim na planu konceptualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Hvala mu za sve značajne projekte koji su pravili pomake na umjetničkoj sceni. U ime Federalnog ministarstva kulture i športa i svoje osobno ime, izražavam najdublju sućut njegovoj porodici, kolegama i poštovateljima njegovog djela“.

Saša Bukvić rođen je 1949. godine u Šapcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao na Odsjeku za kiparstvo.

Umjetnički iskorak grupe Zvono, čiji je jedan od osnivača, podrazumijevao je nekonvencionalno djelovanje i izlazak u javni prostor, bilo da je riječ o izložbama ili performansima koje su radili i na nogometnim stadionima i na obalama rijeka.

Paralelno s radom u grupi, Saša Bukvić razvijao je vlastiti umjetnički izraz te izlagao samostalno i s grupom na brojnim izložbama u Jugoslaviji i izvan njenih granica.

Posljednjih godina vodio je galeriju Zvono i aktivno sudjelovao u radu CKA Charlama.