27 Septembra, 2023

Telegram saučešća ministrice Sanje Vlaisavljević povodom smrti čuvenog likovnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića

Federalna ministrica kulture i sporta, Sanja Vlaisavljević, uputila je telegram saučešća povodom smrti Aleksandra Saše Bukvića, čuvenog likovnog umjetnika i pokretača likovne grupe Zvono.

„S velikom tugom primila sam vijest o odlasku dragog Saše, umjetnika i osnivača grupe Zvono čiji se rad smatra pionirskim na planu konceptualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Hvala mu za sve važne projekte koji su pravili pomake na umjetničkoj sceni. U ime Federalnog ministarstva kulture i sporta i svoje lično ime, izražavam najdublje saučešće njegovoj porodici, kolegama i poštovaocima njegovog djela“.

Saša Bukvić rođen je 1949. godine u Šapcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao na Odsjeku za vajarstvo.

Umjetnički iskorak grupe Zvono, čiji je jedan od osnivača, podrazumijevao je nekonvencionalno djelovanje i izlazak u javni prostor, bilo da je riječ o izložbama ili performansima koje su radili i na fudbalskim stadionima i na obalama rijeka.

Paralelno sa radom u grupi, Saša Bukvić razvijao je vlastiti umjetnički izraz te izlagao samostalno i s grupom na brojnim izložbama u Jugoslaviji i van njenih granica.

Posljednjih godina vodio je galeriju Zvono i aktivno učestvovao u radu CKA Charlama.