7 ožujka, 2024

Sastanak s predstavnicima Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu

Federalna ministrica kulture i športa Sanja Vlaisavljević danas se susrela s ravnateljem Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu, gospodinom Aladinom Husićem. Sastanku su nazočili arhivist Nenad Filipović i Mirela Milićević Šečić, pomoćnica ministrice.

U pozdravnom je dijelu ministrica Vlaisavljević podcrtala značaj djelovanja Orijentalnog instituta čija rukopisna i arhivska građa predstavlja nemjerljivo značajnu riznicu materijalnog kulturnog nasljeđa države Bosne i Hercegovine.

Ravnatelj Husić kratkim je historijatom podsjetio na ulogu i značaj Orijentalnog instituta od njegovog osnivanja, izgubljene vrijedne zbirke koje je posjedovala ova institucija. Razgovaralo se i o naporima koji se ulažu da bi Orijentalni institut vratio dio izgubljene građe. Posebna pozornost stavljena je na uvjete u kojima trenutno radi ova institucija i u kojima se skrbi za građu.

Ministrica Vlaisavljević istakla je da je prioritet osigurati zaštitu i kvalitetne uvjete čuvanja kulturnog bogatstva fundusa Orijentalnog instituta u čemu će Federalno ministarstvo kulture i športa dati potporu.