7 Marta, 2024

Sastanak sa predstavnicima Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu

Federalna ministrica kulture i sporta, Sanja Vlaisavljević, danas se susrela sa direktorom Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu, gospodinom Aladinom Husićem. Sastanku su nazočili arhivist Nenad Filipović i Mirela Milićević Šečić, pomoćnica ministrice.

U pozdravnom dijelu, ministrica Vlaisavljević je podcrtala važnost djelovanja Orijentalnog instituta čija rukopisna i arhivska građa predstavlja nemjerljivo važnu riznicu materijalne kulturne baštine države Bosne i Hercegovine.

Ravnatelj Husić je kratkim historijatom podsjetio na ulogu i značaj Orijentalnog instituta od njegovog osnivanja, izgubljene vrijedne zbirke koje je posjedovala ova institucija. Razgovarano je i o naporima koji se ulažu da bi Orijentalni institut vratio dio izgubljene građe. Posebna pozornost stavljena je na uvjete u kojima trenutno radi ova institucija i u kojima se skrbi za građu.

Ministrica Vlaisavljević je istakla da je prioritet osigurati zaštitu i kvalitetne uvjete čuvanja kulturnog bogatstva fundusa Orijentalnog instituta u čemu će Federalno ministarstvo kulture i sporta dati svoju potporu.