24 svibnja, 2024

Zavod za zaštitu spomenika promovirao je novi broj godišnjaka „Naše starine“ XXIV.

U četvrtak, 23. 5. 2024. godine u sali Federalnog ministarstva kulture i športa, Zavod za zaštitu spomenika promovirao je novi broj godišnjaka „Naše starine“ XXIV.

Pozivu na promociju odazvao se veliki broj eminentnih stručnjaka, koji se bave proučavanjem, zaštitom i promocijom spomenika kulture u Bosni i Hercegovini, kolege s Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Povjerenstva za očuvanje spomenika, UNESCO-vog Ureda u BiH, županijskog Zavoda za zaštitu kulturno–povijesnog i prirodnog nasljeđa Sarajevo, ICOMOS-a za BiH, Zemaljskog muzeja,  JP Pošte, autori članaka i kolege koji su radeći u Zavodu stekli zasluženu mirovinu te ministrica Sanja Vlaisavljević s pomoćnicima i savjetnicima.

Moderator promocije i stručna urednica časopisa, Dženana Šaran, upoznala je goste da je časopis nastao davne 1953. godine, a da su redakciju formirali  Šefik Bešlagić, Đoko Mazalić, Hamdija Kreševljaković, Juraj Neidhard, Derviš Tafro,Džemal Ćeli,ć kao i o  plejadi  eminentnih stručnjaka koje je  Zavod iznjedrio – Đuru Baslera, Smaila Tihića, Aliju Bejtića, Mehmeda Mujezinovića, Ivu Bojanovskog ,Marka Vegu, Đoku Mazalića, Zdravka Kajmakovića, Muhameda Kreševljakovića, Nihada Bahtijarevića, Ferhada Mulabegovića, Aleksandra Ninkovića, Hazima Handžića, Pavla Mašića, Tonia i Miru.

Članovi redakcije i djelatnici Zavoda ponosni su na činjenicu da se časopis izdaje punih 70 godina, a također su izrazili zahvalnost ministrici Sanji Vlaisavljević što je svojim dolaskom na čelo Ministarstva prepoznala značaj izdavanja znanstvenog časopisa „Naše starine“.

Tako je XXIV. broj časopisa ugledao svjetlo dana nakon devet godina neizdavanja, a jubilarni XXV. broj već je najavljen za prosinac 2024. godine.   

Časopis su u ime Zavoda za zaštitu spomenika promovirali pomoćnik ravnatelja Azer Aličić, koji je u svom izlaganju naglasak stavio na rad Operativno-tehničkog odjela na čijem se čelu nalazi. Naglasio je da se nakon razdoblja obnove i uglavnom rehabilitacije  kulturno-povijesnih spomenika, a kojima  je Zavod dao svoj nemjerljiv doprinos, kako izravnim angažmanom stručnog kadra tako i ustupanjem izuzetno značajne i korisne, arhivske građe koju Zavod posjeduje, ulazi u razdoblje istraživačkih i konzervatorsko-restauratorskih zahvata, primjerenijih mirnodopskom funkcioniranju zaštitarske struke.

Također je istakao blisku suradnju Zavoda s Uredom UNESCO-a u Bosni i Hercegovini, posebno s gospodinom Sinišom Šešumom, šefom Ureda za BiH.

U ime Zavoda za zaštitu spomenika osvrt na časopis dala je i uvažena kolegica Amra Hadžihasanović, magistra islamskih znanosti, kolegica koja je donedavno u Zavodu bila uposlena u Odjelu za znanstveno-istraživački rad, a početkom godine otišla je u zasluženu mirovinu. Kolegica je dala svoj stručni osvrt na dva rada iz oblasti pokretnog nasljeđa.

U ime Ministarstva, iz Sektora za kulturno-povijesno nasljeđe i kulturu skupu se obratila pomoćnica ministrice, magistra glazbe Mirela Miličević-Šečić upoznavši nazočne o aktivnostima i suradnji Ministarstva i Zavoda kad je riječ o očuvanju i promociji  nematerijalne kulturne baštine, te do sada priznatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine koja je postala dio svjetske kulturne baštineU odjavi promocije stručna urednica upoznala je publiku s aktivnostima i planovima Redakcije za sljedeći jubilarni XXV. broj čija je promocija najavljena za prosinac 2024. godine te nazočne pozvala da sudjeluju s novim, do sada neobjavljenim radovima o zaštiti i prezentaciji kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine