24 Maja, 2024

Zavod za zaštitu spomenika promovisao novi broj godišnjaka „Naše starine“ XXIV.

U četvrtak, 23. 5. 2024. godine u sali Federalnog ministarstva kulture i sporta, Zavod za zaštitu spomenika promovisao je novi broj godišnjaka „Naše starine“ XXIV.

Pozivu na promociju odazvao se veliki broj eminentnih stručnjaka, koji se bave proučavanjem, zaštitom i promocijom spomenika kulture u Bosni i Hercegovini, kolege s Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Komisije za očuvanje spomenika, UNESCO-vog Ureda u BiH, kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, ICOMOS-a za BiH, Zemaljskog muzeja,  JP Pošte, autori članaka i kolege koji su radeći u Zavodu stekli zasluženu penziju te ministrica Sanja Vlaisavljević s pomoćnicima i savjetnicima.

Moderator promocije i stručna urednica časopisa, Dženana Šaran, upoznala je goste da je časopis nastao davne 1953. godine, a da su redakciju formirali  Šefik Bešlagić, Đoko Mazalić, Hamdija Kreševljaković, Juraj Neidhard, Derviš Tafro,Džemal Ćeli,ć kao i o  plejadi  eminentnih stručnjaka koje je  Zavod iznjedrio – Đuru Baslera, Smaila Tihića, Aliju Bejtića, Mehmeda Mujezinovića, Ivu Bojanovskog ,Marka Vegu, Đoku Mazalića, Zdravka Kajmakovića, Muhameda Kreševljakovića, Nihada Bahtijarevića, Ferhada Mulabegovića, Aleksandra Ninkovića, Hazima Handžića, Pavla Mašića, Tonia i Miru.

Članovi redakcije i uposlenici Zavoda ponosni su na činjenicu da se časopis izdaje punih 70 godina, a također su izrazili zahvalnost ministrici Sanji Vlaisavljević što je svojim dolaskom na čelo Ministarstva prepoznala značaj izdavanja naučnog časopisa „Naše starine“.

Tako je XXIV. broj časopisa ugledao svjetlo dana nakon devet godina neizdavanja, a jubilarni XXV. broj već je najavljen za decembar 2024. godine.   

Časopis su u ime Zavoda za zaštitu spomenika promovisali pomoćnik direktora Azer Aličić, koji je u svom izlaganju naglasak stavio na rad Operativno-tehničkog odjela na čijem se čelu nalazi. Naglasio je da se nakon perioda obnove i uglavnom rehabilitacije  kulturno-historijskih spomenika, a kojima  je Zavod dao svoj nemjerljiv doprinos, kako izravnim angažmanom stručnog kadra tako i ustupanjem izuzetno značajne i korisne, arhivske građe koju Zavod posjeduje, ulazi u period istraživačkih i konzervatorsko-restauratorskih zahvata, primjerenijih mirnodopskom funkcionisanju zaštitarske struke.

Također je istakao blisku saradnju Zavoda s Uredom UNESCO-a u Bosni i Hercegovini, posebno s gospodinom Sinišom Šešumom, šefom Ureda za BiH.

U ime Zavoda za zaštitu spomenika osvrt na časopis dala je i uvažena kolegica Amra Hadžihasanović, magistra islamskih znanosti, kolegica koja je donedavno u Zavodu bila uposlena u Odjelu za znanstveno-istraživački rad, a početkom godine otišla je u zasluženu penziju. Kolegica je dala svoj stručni osvrt na dva rada iz oblasti pokretnog naslijeđa.

U ime Ministarstva, iz Sektora za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu skupu se obratila pomoćnica ministrice, magistra muzike Mirela Miličević-Šečić upoznavši prisutne o aktivnostima i saradnji Ministarstva i Zavoda kad je riječ o očuvanju i promociji  nematerijalne kulturne baštine, te do sada priznatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine koja je postala dio svjetske kulturne baštine

U odjavi promocije stručna urednica upoznala je publiku s aktivnostima i planovima Redakcije za sljedeći jubilarni XXV. broj čija je promocija najavljena za decembar 2024. godine te prisutne pozvala da učestvuju s novim, do sada neobjavljenim radovima o zaštiti i prezentaciji kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.