10 listopada, 2023

Savjetnica ministrice, Anita Vlašić, sudjelovala na Forumu mladih Zapadnog Balkana u Albaniji

U Tirani je 6. i 7. listopada 2023. godine održan Forum mladih Zapadnog Balkana u organizaciji Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO). Ovaj se Forum organizira već treću godinu na marginama samita Berlinskog procesa, a izbor zemlje domaćina ove je godine bio prirodan, s obzirom na to da se ovogodišnji samit Berlinskog procesa održava 16. listopada u glavnom gradu Albanije, koja također predsjedava Upravnim odborom RYCO-a. Cilj Foruma je poslužiti kao platforma za sudjelovanje mladih na ključnom događaju koji doprinosi procesu EU integracija regije Zapadnog Balkana.

Forum je okupio više od 90 sudionika, uključujući mlade iz regije, ministre, predstavnike institucija, te različite lokalne i regionalne aktere. Centralni događaj Foruma mladih bio je Omladinski Balkan ekspres – putovanje vlakom od Elbasana do Drača, tijekom kojeg su mladi i donositelji odluka u tematskim vagonima diskutirali o tri ključne teme Berlinske deklaracije: otporne demokracije, uključivi mir i sigurnost i održivi razvoj. Vožnja vlakom odabrana je kao simbolična aktivnost infrastrukturne povezanosti koja je cilj Berlinskog procesa od samog početka, kao i potrebe da se ista unaprijedi kroz cijelu regiju Zapadnog Balkana.

Drugi dan Foruma mladih Zapadnog Balkana održan je u Piramidi Tirane, gdje su predstavnici tematskih skupina prezentirali akcijske planove koje su o stupovima Berlinske deklaracije o mladima definirali dan ranije u Omladinskom Balkan expresu.

U ime Federalnog ministarstva kulture i športa na Forumu je sudjelovala savjetnica ministrice, Anita Vlašić.