10 Oktobra, 2023

Savjetnica ministrice, Anita Vlašić, sudjelovala na Omladinskom forumu Zapadnog Balkana u Albaniji

U Tirani je 6. i 7. oktobra 2023. godine održan Omladinski forum Zapadnog Balkana u organizaciji Regionalne kancelarija za saradnju mladih (RYCO). Ovaj se Forum organizira već treću godinu na marginama samita Berlinskog procesa, a izbor zemlje domaćina ove je godine bio prirodan, s obzirom na to da se ovogodišnji samit Berlinskog procesa održava 16. oktobra u glavnom gradu Albanije, koja takođe predsjedava Upravnim odborom RYCO-a. Cilj Foruma je da služi kao  platforma za participaciju mladih na ključnom događaju koji doprinosi procesu EU integracija regiona Zapadnog Balkana.

Forum je okupio više od 90 učesnika, uključujući mlade iz regiona, ministre, predstavnike institucija, te različite lokalne i regionalne dionike. Centralni događaj Omladinskog foruma bio je Omladinski Balkan ekspres – putovanje vozom od Elbasana do Drača, tokom kojeg su mladi i donosioci odluka u tematskim vagonima diskutovati o tri ključne teme Berlinske deklaracije: rezilijentne demokratije, inkluzivni mir i bezbjednost i održivi razvoj. Vožnja vozom odabrana je kao simbolična aktivnost infrastrukturne povezanosti koja je cilj Berlinskog procesa od samog početka, kao i potrebe da se ista unaprijedi kroz cijeli region Zapadnog Balkana.

Drugi dan Omladinskog foruma Zapadnog Balkana održan je u Piramidi Tirane, gdje su predstavnici tematskih grupa prezentovali akcione planove koje su o stupovima Berlinske deklaracije o mladima definisali dan ranije u Omladinskom Balkan ekspresu.

U ime Federalnog ministarstva kulture i sporta na Forumu je prisustvovala savjetnica ministrice, Anita Vlašić.