17 siječnja, 2024

Sastanak u Ministarstvu: Ministrica Vlaisavljević poželjela sreću bh. timu na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, na čelu s Povjerenikom Marinom Ivanovićem

Federalna ministrica kulture i športa, Sanja Vlaisavljević, sastala se danas u Ministarstvu s Povjerenikom ovogodišnje bh. postavke na Bijenalu u Veneciji, Marinom Ivanovićem, nakon što je konačno prihvaćen prijedlog Federalnog ministarstva kulture i športa da Bosnu i Hercegovinu na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti 2024. godine, predstavlja Projekt “Mjera mora”, autora, akademskog kipara Stjepana Skoke. Na sastanku je sudjelovala i načelnica Odjela za znanstveno-istraživački rad u Zavodu za zaštitu spomenika, Azra Lojo – Hajro.

Ministrica Vlaisavljević je na samom početku iskazala zadovoljstvo činjenicom da je Vijeće ministara BiH usvojilo prijedlog Federalnog ministarstva kulture i športa i da je legitimno izabrani bh. predstavnik na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu upravo Projekt “Mjera mora”. S obzirom na uvažene sve potrebne, Protokolom Bijenala jasno definirane procedure, ministrica je naglasila kako bi svaki izbor koji bi izlazio iz okvira izbora Federalnog ministarstva kulture i športa bila njegovo grubo kršenje.

Kustos Ivanović je zahvalio ministrici Vlaisavljević na prijemu te prošlogodišnjem, pravovremenom provođenju procedure izbora predstavnika BiH na Venecijanskom bijenalu što, kako je naglasio, nisu u tom trenutku učinile ni zemlje u regiji. Nažalost, kako je istakao, vrijeme do konačne odluke o izboru bh. predstavnika koje je trajalo nekoliko mjeseci, nepovratno je izgubljeno te je sada primarni posao pronaći izložbeni prostor koji je do sada već trebao biti riješen.

Naglasio je kako Bosna i Hercegovina ima izlaz na more i izuzetne ljepote koje treba prezentirati svjetskoj javnosti, te će ovogodišnji bh. tim za Bijenale pokušati pronaći prostor koji bi odgovarao upravo ovogodišnjoj temi.

Ministrica Vlaisavljević poželjela je sreću i uspješno izlaganje bh. predstavnika na jednom od najprestižnijih globalnih festivala umjetnosti, Venecijanskom bijenalu, te istakla kako je Federalno ministarstvo kulture i športa na raspolaganju za sva pitanja i potporu u ovom, za prezentaciju Bosne i Hercegovine, izuzetno značajnom projektu.