17 Januara, 2024

Sastanak u Ministarstvu: Ministrica Vlaisavljević poželjela sreću bh. timu na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, na čelu sa Komesarom Marinom Ivanovićem

Federalna ministrica kulture i sporta, Sanja Vlaisavljević, sastala se danas u Ministarstvu sa Komesarom ovogodišnje bh. postavke na Bijenalu u Veneciji, Marinom Ivanovićem, nakon što je konačno prihvaćen prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta da Bosnu i Hercegovinu na 60. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2024. godine, predstavlja Projekat “Mjera mora”, autora, akademskog kipara Stjepana Skoke. Na sastanku je sudjelovala i načelnica Odjela za naučno-istraživački rad u Zavodu za zaštitu spomenika, Azra Lojo – Hajro.

Ministrica Vlaisavljević je na samom početku iskazala zadovoljstvo činjenicom da je Vijeće ministara BiH usvojilo prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta i da je legitimno izabrani bh. predstavnik na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu upravo Projekat “Mjera mora”. S obzirom na uvažene sve potrebne, Protokolom Bijenala jasno definisane procedure, ministrica je naglasila kako bi svaki izbor koji bi izlazio iz okvira izbora Federalnog ministarstva kulture i sporta bila njegovo grubo kršenje.

Kustos Ivanović je zahvalio ministrici Vlaisavljević na prijemu te prošlogodišnjem, pravovremenom provođenju procedure izbora predstavnika BiH na Venecijanskom bijenalu što, kako je naglasio, nisu u tom trenutku učinile ni zemlje u regionu. Nažalost, kako je istakao, vrijeme do konačne odluke o izboru bh. predstavnika koje je trajalo nekoliko mjeseci, nepovratno je izgubljeno te je sada primarni posao pronaći izložbeni prostor koji je do sada već trebao biti riješen.

Naglasio je kako Bosna i Hercegovina ima izlaz na more i izuzetne ljepote koje treba prezentovati svjetskoj javnosti, te će ovogodišnji bh. tim za Bijenale pokušati pronaći prostor koji bi odgovarao upravo ovogodišnjoj temi.

Ministrica Vlaisavljević poželjela je sreću i uspješno izlaganje bh. predstavnika na jednom od najprestižnijih globalnih festivala umjetnosti, Venecijanskom bijenalu, te istakla kako je Federalno ministarstvo kulture i sporta na raspolaganju za sva pitanja i podršku u ovom, za prezentovanje Bosne i Hercegovine, izuzetno značajnom projektu.