25 listopada, 2023

Programom „Dan glazbe i zanata“ Federalno ministarstvo kulture i športa nastavilo obilježavanje Dana europskog nasljeđa 2023. godine

Programom „Dan glazbe i zanata“ Federalno ministarstvo kulture i športa danas je na šetnici ispred zgrade Ministarstva nastavilo program obilježavanja tradicionalnih Dana europskog nasljeđa.

„Drago mi je pa se ponovo vidimo na šetnici, uživat ćemo u sjajnim rukotvorimana danas, naučit ćemo kerati, potkivati jaja, a i pjevati… Dani europskog naslijeđa traju i trajat će sve do sredine dvanaestog mjeseca, zato budite s nama i uživajte u svemu što smo pripremili“ poručila je u uvodnom obraćanju nazočnim gostima federalna ministrica kulture i športa, Sanja Vlaisavljević.

O ovogodišnjem programu Ministarstva i ideji da se aktivnosti obilježavanja Dana europskog nasljeđa realiziraju u etapama, govorio je savjetnik ministrice za organizaciju i strateško planiranju u oblasti kulture, Damir Bunoza:

„Ove godine prvi put u okviru Dana europskog nasljeđa aktiviramo umjetnike iz cijele Federacije BiH, a najbolji će u sklopu završne manifestacije u Mostaru prezentirati svoja djela. Javni poziv za prijavu radova zainteresiranih umjetnika još uvijek je otvoren, sve do 3. 11., a sve informacije zainteresirani mogu potražiti na web stranici Ministarstva.“

Gospođa Edina Brka iz Tešnja godinama njeguje tradiciju izrade čipke, a dio unikatnih radova prezentirala je danas posjetiteljima ispred Ministarstva: „Keranjem se bavim više od trideset godina. Keranje se radi jako tankim koncem, bez sheme i plana i zato je svaki rad unikatan. Izgled finalnog proizvoda ne možemo unaprijed isplanirati, a to me je i privuklo ovoj vještini. Keranje je dio naše tradicije, jedan od najstarijih bosanskohercegovačkih zanata i trudim se očuvati ga.“

A o tehnici dekoriranja jaja potkovicama i drugim metalnim predmetima govorio je maturant Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Kiseljaka i član sekcije „Potkivača jaja“ Kulturnog društva Napredak, Mateo Ivičević: „Potkivanje jaja zanat je nastao od kreševskih kovača u srednjem vijeku, a ovu vještinu naučio sam od oca. Nažalost, nema mnogo ljudi koji njeguju ovaj divni zanat“ istakao je Mateo te poručio da će tradiciju potkivanja jaja pokušati nastaviti s kolegama iz Sekcije.

Za glazbeni dio današnjeg programa bio je zadužen skladatelj i pijanist Vlado Podany koji je goste oduševio sjajnim obradama.

Događaju su prisustvovali profesori i učenici sarajevskih srednjih škola Gimnazija Obala i Katolički školski centar Sv. Josip.

Podsjećamo, ovogodišnji program „Dana europskog nasljeđa 2023“ koje Federalno ministarstvo kulture i športa obilježava pod motom “Živa baština”, počeo je 18. 10. 2023. godine programom „Pejzažna arhitektura i živa baština“, te street art performansom na šetnici ispred Federalnog ministarstva kulture i športa, a završna manifestacija bit će organizirana u Mostaru, 12. prosinca.