25 Oktobra, 2023

Programom „Dan muzike i zanata“ Federalno ministarstvo kulture i sporta nastavilo obilježavanje Dana evropskog naslijeđa 2023. godine

Programom „Dan muzike i zanata“ Federalno ministarstvo kulture i sporta danas je na šetnici ispred zgrade Ministarstva nastavilo program obilježavanja tradicionalnih Dana evropskog naslijeđa.

„Drago mi je pa se ponovo vidimo na šetnici, uživat ćemo u sjajnim rukotvorinana danas, naučićemo kerati, potkivati jaja, a i pjevati… Dani evropskog naslijeđa traju i trajaće sve do sredine dvanaestog mjeseca, zato budite sa nama i uživajte u svemu što smo pripremili“ poručila je u uvodnom obraćanju prisutnim gostima federalna ministrica kulture i sporta, Sanja Vlaisavljević.

O ovogodišnjem programu Ministarstva i ideji da se aktivnosti obilježavanja Dana evropskog naslijeđa realiziraju u etapama, govorio je savjetnik ministrice za organizaciju i strateško planiranju u oblasti kulture, Damir Bunoza:

„Ove godine prvi put u okviru Dana evropskog naslijeđa aktiviramo umjetnike iz cijele Federacije BiH, a najbolji će u sklopu završne manifestacije u Mostaru prezentirati svoja djela. Javni poziv za prijavu radova zainteresiranih umjetnika još uvijek je otvoren, sve do 3. 11., a sve informacije zainteresirani mogu potražiti na web stranici Ministarstva.“

Gospođa Edina Brka iz Tešnja godinama njeguje tradiciju izrade čipke, a dio unikatnih radova prezentirala je danas posjetiocima ispred Ministarstva: „Keranjem se bavim više od trideset godina. Keranje se radi jako tankim koncem, bez šeme i plana i zato je svaki rad unikatan. Izgled finalnog proizvoda ne možemo unaprijed isplanirati, a to me je i privuklo ovoj vještini. Keranje je dio naše tradicije, jedan od najstarijih bosanskohercegovačkih zanata i trudim se očuvati ga.“

A o tehnici dekoriranja jaja potkovicama i drugim metalnim predmetima govorio je maturant Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Kiseljaka i član sekcije „Potkivača jaja“ Kulturnog društva Napredak, Mateo Ivičević: „Potkivanje jaja je zanat nastao od kreševskih kovača u srednjem vijeku, a ovu vještinu naučio sam od oca. Nažalost, nema mnogo ljudi koji njeguju ovaj divni zanat“ istakao je Mateo te poručio da će tradiciju potkivanja jaja pokušati nastaviti sa kolegama iz Sekcije.

Za muzički dio današnjeg programa bio je zadužen kompozitor i pijanista Vlado Podany koji je goste oduševio sjajnim obradama.

Događaju su prisustvovali profesori i učenici sarajevskih srednjih škola Gimnazija Obala i Katolički školski centar Sv. Josip.

Podsjećamo, ovogodišnji program „Dana evropskog naslijeđa 2023“ koje Federalno ministarstvo kulture i sporta obilježava pod motom “Živa baštin”a, počeo je 18. 10. 2023. godine programom „Pejzažna arhitektura i živa baština“, te street art performansom na šetnici ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta, a završna manifestacija biće organizirana u Mostaru, 12. decembra.