12 lipnja, 2024

Nastavljen program obilježavanja Dana europskog nasljeđa: Dašak tradicije na Šetnici kulture uz članove KUD „Baščaršija“

Nakon raznovrsnog programa koji su nam prošlotjednih srijeda na Šetnici kulture prezentirali učenici i nastavnici Srednje muzičke škole iz Sarajeva, Osnovne škola „Kiseljak 1“ Bilalovac, Srednjoškolskog centra Hadžići i Mještovite srednje škole Nordbat 2 iz Vareša, ispred Federalnog ministarstva kulture i športa danas su se predstavili članovi Kulturno-umjetničkog društva„Baščaršija“iz Sarajeva, čime je nastavljeno obilježavanje „Dana europskog naslijeđa 2024.“

Na početku programa, prisutne goste je pozdravila federalna ministrica kulture i športa, Sanja Vlaisavljević: „KUD Baščaršija, stara duša s mladim ljudima. 77 ljeta tradicije, a na našoj Šetnici mladost… Govoriti o KUD Baščaršija bilo bi čak i neumjesno jer svi oni koji žive u Sarajevu i Bosni i Hercegovini jako dobro znaju koliku vrijednost i značaj ima ovaj KUD. Želim zahvaliti svima vama koji ste s nama, a i ovim sjajnim ljudima koje svi jedva čekamo vidjeti i čuti. Neka onda lijepo, dobro, umjetnost, tradicija i kultura, počne…“ poručila je ministrica.

Dio svega onog što decenijama vjerno čuvaju i njeguju od zaborava, članovi KUD „Baščaršija“ prezentirali su na šetnici,  donijevši dašak prošlih vremena na Obalu, a o programu, nošnjama i načinu rada KUD-a govorila je predstavnica KUD-a i dugogodišnja članica, Iman Čoko.

Članovi KUD-a predstavili su nošnje, tradicionalni instrument – šargija, tradicionalne napjeve iz BiH, fragmente iz koreografije „Sarajevo divno mjesto – igre i pjesma muslimanskog stanovništva iz Starog Sarajeva“, fragmente iz koreografije “Trebeviću, visok teferiću – igre i pjesme pravoslavnog stanovništva iz Sarajevskog polja“, kola i pjesme katoličkog stanovništva iz Usore, te koreografiju Starobosansko kolo iz Glamoča.

Manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ ističe značaj narodnog stvaralaštva i folklora, kulture, kulturne baštine i nasljeđa te naglašava važnost njihovog njegovanja i čuvanja za buduće generacije, a KUD Baščaršija to uspješno baštini.