16 prosinca, 2023

Ministrica Sanja Vlaisavljević u prostorijama Delegacije EU-a sudjelovala na prvom sastanku posvećenom rekonstrukciji Počitelja

U prostorijama Delegacije EU-a, na poziv ambasadora/specijalnog predstavnika Europske Unije u BiH, Johanna Sattlera, organiziran je inicijalni sastanak s namjerom pokretanja inicijative za obnovu Počitelja/Grad Čapljina. S obzirom da je Počitelj proglašen nacionalnim spomenikom, sastanku su nazočile najvažnije i najodgovornije institucije i pojedinci sukladno propisanim nadležnostima, a riječ je o Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Federalnom ministarstvu kulture i športa s federalnom upravnom organizacijom u svom sastavu, Zavodom za zaštitu spomenika, te Gradom Čapljina.

Na ministarskom sastanku, kome je domaćin bio ambasador Johann Sattler, aktivno su sudjelovali ministrice Nasiha Pozder i Sanja Vlaisavljević, ministar Željko Nedić sa suradnicima, ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika, Robert Stergar, gradonačelnik Grada Čapljine, Smiljan Vidić, Petar Kraljević, Sanja Stanojević, Karel Lizerot iz EBRD-a, Manuela Nessl, EIB, Sandrine Friscia.

Nakon otvorenog razgovora označeni su problemi i izneseni prijedlozi za njihovo rješenje.

Na sastanku je apostrofirana važnost jasnog i koordiniranog pristupa koji bi trebao doprinijeti održivom upravljanju i razvoju Počitelja i njegove promocije kao vrhunske turističke destinacije u BiH.

Ministrica Vlaisavljević je tijekom sastanka naglasila da ideju rekonstrukcije Počitelja ne treba gledati s aspekta mogućih problema nego kao projekt u kojem jasno mora biti postavljen strateški cilj, definirane aktivnosti i nositelji aktivnosti, čime bi se a priori izbjegla konfuzija u vezi s nadležnostima o čemu se mnogo govorilo tijekom diskusije.

Ministrica je dodala: „Projektu Počitelj može se pristupiti na isti način kao i kada se tvrdi da napredak Bosne i Hercegovine ometa njezin Ustav, kao što se može i treba pristupiti na posve pozitivan način te kao i iz Ustava, kada se ima dobre volje i odlučnosti, tako i iz ideje o rekonstrukciji Počitelja pokušati iscrpsti maksimum pozitivnih mogućnosti i vrijednosti. Sve ovisi o nama koji smo spremni jasno postaviti naše ciljeve i definirati neophodne aktivnosti.“

Nakon plodne diskusije zaključeno je da svatko, iz svog aspekta rada, definira planove i dinamiku aktivnosti koji bi omogućili realizaciju projekta.

Povjerenje za organizaciju narednog sastanka dano je Federalnom ministarstvu kulture i športa krajem drugog mjeseca naredne godine na kojemu će biti prezentirani prijedlozi akcijskog plana za rekonstrukciju Počitelja prema kojemu bi bili utvrđeni zadaci i odgovornosti.