децембар 16, 2023

Министрица Сања Влаисављевић у просторијама Делегације ЕУ-а суђеловала на првом састанку посвећеном реконструкцији Почитеља

У просторијама Делегације ЕУ-а, на позив амбасадора/специјалног представника Европске Уније у БиХ, Јоханна Саттлера, организован је иницијални састанак са намјером покретања иницијативе за обнову Почитеља/Град Чапљина. Обзиром да је Почитељ проглашен националним спомеником, на састанку су присуствовале најважније и најодговорније институције и појединци у складу са прописаним надлежностима, а ријеч је о Федералном министарству просторног уређења, Федералном министарству околиша и туризма, Федералном министарству културе и спорта са федералном управном организацијом у свом саставу, Заводом за заштиту споменика, те Градом Чапљина.

На министарском састанку, коме је домаћин био амбасадор Јоханн Саттлер, активно су суђеловали министрице Насиха Поздер и Сања Влаисављевић, министар Жељко Недић са сарадницима, директор Завода за заштиту споменика, Роберт Стергар, градоначелник Града Чапљине, Смиљан Видић, Петар Краљевић, Сања Станојевић, Карел Лизерот из ЕБРД-а, Мануела Нессл, ЕИБ, Сандрине Фрисциа.

Након отвореног разговора означени су проблеми и изнесени приједлози за њихово рјешење.

На састанку је апострофирана важност јасног и координираног приступа који би требао допринијети одрживом управљању и развоју Почитеља и његове промоције као врхунске туристичке дестинације у БиХ.

Министрица Влаисављевић је током састанка нагласила да идеју реконструкције Почитеља не треба гледати са аспекта могућих проблема него као пројекат у којем јасно мора бити постављен стратешки циљ, дефинисане активности и носиоци активности, чиме би се а приори избјегла конфузија у вези са надлежностима о чему се много говорило током дискусије.

Министрица је додала: „Пројекту Почитељ може се приступити на исти начин као и када се тврди да напредак Босне и Херцеговине омета њезин Устав, као што се може и треба приступити на посве позитиван начин те као и из Устава, када се има добре воље и одлучности, тако и из идеје о реконструкцији Почитеља покушати исцрпсти максимум позитивних могућности и вриједности. Све зависи од нас који смо спремни јасно поставити наше циљеве и дефинисати неопходне активности.“

Након плодне дискусије закључено је да свако, из свог аспекта рада, дефинише планове и динамику активности који би омогућили реализацију пројекта.

Повјерење за организацију наредног састанка дано је Федералном министарству културе и спорта крајем другог мјесеца наредне године на којему ће бити презентовани приједлози акционог плана за реконструкцију Почитеља према којему би били утврђени задаци и одговорности.