16 siječnja, 2024

Ministrica Sanja Vlaisavljević i istaknuti športaš Amel Mekić o rješavanju statusa zaslužnih športaša BiH

U Federalnom ministarstvu kulture i športa 15. 1. 2024. godine organiziran je sastanak ministrice Sanje Vlaisavljević i istaknutog bosanskohercegovačkog športaša, bivšeg seniorskog judo prvaka Europe, višestrukog osvajača medalja na europskoj i svjetskoj sceni, Amela Mekića.

Tema sastanka bila je rješavanje statusa zaslužnih športaša u Federaciji BiH, a s tim ciljem već je podnesen nacrt zakona o doživotnoj mjesečnoj naknadi zaslužnim športašima u Federaciji BiH.

Nacrt zakona usvojen je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali nažalost, u Domu naroda Federacije BiH još uvijek nije, što je, kako je na sastanku istakla ministrica Vlaisavljević, neophodno učiniti što prije kako bi izvrsni športaši koji su postigli vrhunske rezultate, te prezentirali Bosnu i Hercegovini na najbolji način, za to dobili adekvatnu nagradu. Rješavanje njihovog statusa, naglasila je ministrica Vlaisavljević, bila bi motivacija i mladim, perspektivnim športašima za postizanje vrhunskih rezultata.

Amel Mekić jedan je od športaša koji je, kroz dugogodišnju športsku karijeru ostvario sjajne uspjehe. Mekić je naglasio važnost rješavanja statusa zaslužnih športaša u BiH, na način kako je to regulirano i u brojnim europskim zemljama. Nažalost, pojedini športaši, koji su u športskom smislu zadužili Bosnu i Hercegovinu u prošlosti, rasplet ove priče nisu dočekali.

Podsjećamo, ministrica Vlaisavljević ranije je s istim ciljem organizirala sastanak s predstavnicima Koordinacijskog tijela zaslužnih športaša Bosne i Hercegovine.