16 Januara, 2024

Ministrica Sanja Vlaisavljević i istaknuti sportista Amel Mekić o rješavanju statusa zaslužnih sportista BiH

U Federalnom ministarstvu kulture i sporta 15. 1. 2024. godine organizovan je sastanak ministrice Sanje Vlaisavljević i istaknutog bosanskohercegovačkog sportiste, bivšeg seniorskog judo prvaka Evrope, višestrukog osvajača medalja na evropskoj i svjetskoj sceni, Amela Mekića.

Tema sastanka bila je rješavanje statusa zaslužnih sportista u Federaciji BiH, a s tim ciljem već je podnesen Nacrt zakona o doživotnoj mjesečnoj naknadi zaslužnim sportistima u Federaciji BiH.

Nacrt zakona je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali nažalost, u Domu naroda Federacije BiH još uvijek nije, što je, kako je na sastanku istakla ministrica Vlaisavljević, neophodno učiniti što prije kako bi izvrsni sportisti koji su postigli vrhunske rezultate, te prezentovali Bosnu i Hercegovini na najbolji način, za to dobili adekvatnu nagradu. Rješavanje njihovog statusa, naglasila je ministrica Vlaisavljević, bila bi motivacija i mladim, perspektivnim sportistima za postizanje vrhunskih rezultata.

Amel Mekić jedan je od sportista koji je, kroz dugogodišnju sportsku karijeru ostvario sjajne uspjehe. Mekić je naglasio važnost rješavanja statusa zaslužnih sportista u BiH, na način kako je to regulisano i u brojnim evropskim zemljama. Nažalost, pojedini sportisti, koji su u sportskom smislu zadužili Bosnu i Hercegovinu u prošlosti, rasplet ove priče nisu dočekali.

Podsjećamo, ministrica Vlaisavljević ranije je, s istim ciljem, organizovala sastanak s predstavnicima Koordinacionog tijela Zaslužnih sportista Bosne i Hercegovine.