8 svibnja, 2024

Federalno ministarstvo kulture i športa počelo program obilježavanja “Dana europskog naslijeđa 2024.”: Klapa “Grga” iz Posušja na šetnici ispred Ministarstva oduševila prisutne

Nastupom Klape “Grga” iz Posušja, Federalno ministarstvo kulture i športa 8. 5. 2024. godine otvorilo je sezonu događaja u sklopu programa obilježavanja ovogodišnjih “Dana europskog nasljeđa” te se na taj način pridružilo ostatku Europe u namjeri da usmjeri pažnju javnosti na očuvanje, brigu i zaštitu kulturno-povijesnog naslijeđa.

„Putevi, veze i mreže“ odabrana je tema za 2024. godinu, a ovogodišnji program koji podrazumijeva organiziranje brojnih događaja do sredine prosinca na šetnici ispred Ministarstva, otvorila je federalna ministrica kulture i športa, Sanja Vlaisavljević obrativši se gostima prigodnim riječima:

“Uistinu mi je velika radost pozdraviti vas i ove godine u ime Federalnog ministarstva kulture i športa. Ovogodišnja tema Putevi, mreže, staze zaista daje simboličku vrijednost ovoj manifestaciji.Tri riječi, a toliko simbolike. Mreže, ima li išta vrednije među ljudima nego da budu povezani, ponajprije po dobru. Umjetnost je ta koja spaja… Putevi, njima putujemo da bismo spajali i stvarali veze, a veze koje su stvorene među ljudima su nešto što bi trebalo biti neraskidivo. Mi smo tu da i ove godine učinimo da mreže, putevi i veze budu nešto po ćemu ćemo biti prepoznatljivi”, poručila je ministrica Vlaisavljević.

Savjetnik ministrice za organizaciju i strateško planiranje u oblasti kulture, Damir Bunoza, najavio je ovogodišnji program: “Ove godine na šetnici ćemo ugostiti i orkestre i klape, i brojne umjetnike iz cijele BiH. Note spajaju ljude i Federalno ministarstvo kulture i športa će to učiniti i ove godine, za početak uz goste iz Klape Grga”, poručio je Bunoza.

Klapa Grga djeluje od 2015. godine u sklopu Društva “Grga”, a od osnivanja na jedinstven način njeguje i promiče kulturu klapskog višeglasnog “a capella” pjevanja, ali i tradicionalnog višeglasnog pjevanja uz pratnju instrumentalne glazbe.

Predstavnik Klape, Mario Landeka obratio se publici na šetnici: “Sretni smo što će upravo klapa Grga otvoriti ovogodišnje Dane europskog naslijeđa. Brojimo šest članova, a naredne godine slavimo jubilarnu desetogodišnjicu od osnivanja. Danas smo vam donijeli dašak sunca iz Hercegovine, pjevajte s nama i hvala vam na dobrodošlici.”

Cilj obilježavanja “Dana evropskog naslijeđa” je afirmirati i predstaviti vlastito kulturno nasljeđe kao važnan dio zajedničke europske baštine.

Toj misiji svake godine pridružuje se i Federalno ministarstvo kulture i športa, a od prošlogodišnjih “Dana europskog nasljeđa” to čini na potpuno drugačiji način.

Naime, u sklopu deset događaja organiziranih u Sarajevu i Mostaru 2023. godine, Ministarstvo je ugostilo brojne muzičare, zanatlije, umjetnike, sportaše, sevdalije, kulturno-umjetnička društva, zborove, rokere i jazzere koji su, svi na svoj način, dali doprinos ovoj temi.