3 srpnja, 2024

Dani europskog naslijeđa 2024: Sevdah na Šetnici kulture uz izvedbe mladih sevdalija iz Udruge „Saray Sevdah“

Deveti događaj organiziran u povodu obilježavanja „Dana europskog naslijeđa 2024“, na Šetnicu kulture ispred Federalnog ministarstva kulture i športa doveo ječlanoveUdruge sevdalija „Saray Sevdah“ iz  Sarajeva koji vrijedno rade, čuvaju i promoviraju sevdalinku i nematerijalnu kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Na samom početku druženja, u ime Federalnog ministarstva kulture i športa, prisutnim gostima se obratila ministrica Sanja Vlaisavljević:

„Sretna sam što danas u ime Federalnog ministarstva kulture i športa mogu pozdraviti divne, drage ljude, prijatelje iz Olova i Sarajeva. Šetnica se širi i drugim gradovima koji s nama dijele lijepo i dobro. Drago mi je vidjeti naše goste, ali i slučajne prolaznike koji zaustavljaju korak ovdje ispred Ministarstva. Želim da pjesma koju ćemo danas čuti odjekne što dalje od ove naše Šetnice“ poručila je ministrica.

Udruga „Saray Sevdah“ osnovano je 2011. godine i broji preko 60 članova, a veliku pozornost posvećuje mladim interpretatorima sevdalinke, u što se publika ispred Ministartva danas imala priliku uvjeriti. Naime, učenici iz Sarajeva i Olova, Hamza Bajraktarević, Dženeta i Najla Carković, Amar Omerović, Adnan Hubijar, Almedina Ibrahimović i Ismeta Bajraktarević na Šetnici su izveli poznate sevdalinke.

Rad Udruge „Saray Sevdah“ predstavila je dugogodišnja interpretatorica sevdaha, Vesna Hadžić Šeremet, koja je ovom prigodom otpjevala numeru „Razbolje se šimšir list“, te oduševila prisutne.

Publiku na Šetnici kulture izvedom sevdalinke “Ne klepeci nanulama” na samom kraju današnjeg druženja počastila je i predsjednica Udruge, Refija Muslić, zahvalivši Federalnom ministarstvu kulture i športa za poziv, te nesebičnu     dugogodišnju potporu radu Udruge, ali i afirmiranju tradicije i kulture Bosne i Hercegovine.