3 Jula, 2024

Dani evropskog naslijeđa 2024: Sevdah na Šetnici kulture uz izvedbe mladih sevdalija iz Udruženja „Saray Sevdah“

Deveti događaj organizovan u povodu obilježavanja „Dana evropskog naslijeđa 2024“, na Šetnicu kulture ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta doveo je članove Udruženja sevdalija „Saray Sevdah“ iz  Sarajeva koji vrijedno rade, čuvaju i promovišu sevdalinku i  nematerijalnu kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Na samom početku druženja, u ime Federalnog ministarstva kulture i sporta, prisutnim gostima se obratila ministrica Sanja Vlaisavljević:

„Sretna sam što danas u ime Federalnog ministarstva kulture i sporta mogu pozdraviti divne, drage ljude, prijatelje iz Olova i Sarajeva. Šetnica se širi i drugim gradovima koji s nama dijele lijepo i dobro. Drago mi je vidjeti naše goste, ali i slučajne prolaznike koji zaustavljaju korak ovdje ispred Ministarstva. Želim da pjesma koju ćemo danas čuti odjekne što dalje od ove naše Šetnice“ poručila je ministrica.

Udruženje „Saray Sevdah“ osnovano je 2011. godine i  broji preko 60 članova, a veliku pažnju posvećuje mladim interpretatorima sevdalinke, u šta se publika ispred Ministarstva danas imala priliku uvjeriti. Naime, učenici iz Sarajeva i Olova, Hamza Bajraktarević, Dženeta i Najla Carković, Amar Omerović, Adnan Hubijar, Almedina Ibrahimović i Ismeta Bajraktarević na Šetnici su izveli poznate sevdalinke.

Rad Udruženje „Saray Sevdah“ predstavila je dugogodišnja interpretatorica sevdaha, Vesna Hadžić Šeremet, koja je ovom prilikom otpjevala numeru „Razbolje se šimšir list“, te oduševila prisutne.

Publiku na Šetnici kulture izvedom sevdalinke “Ne klepeci nanulama” na samom kraju današnjeg druženja počastila je i predsjednica Udruženja, Refija Muslić, zahvalivši Federalnom ministarstvo kulture i sporta za poziv, te nesebičnu, dugogodišnju podršku radu Udruženja, ali i afirmaciji tradicije i kulture Bosne I Hercegovine.