2 Aprila, 2024

Sastanak u Ministarstvu: Ministrice Sanja Vlaisavljević i Adna Mesihović o unapređenju položaja mladih

U Federalnom ministarstvu kulture i sporta 2. 4. 2024. godine organiziran je sastanak ministrice Sanje Vlaisavljević s ministricom za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Adnom Mesihović i pomoćnicom u Sektoru za mlade, Mersihom Kolčaković. U ime Federalnog ministarstva kulture i sporta na sastanku je prisustvovala i savjetnica ministrice, Anita Vlašić.

Ministrica Vlaisavljević uputila je dobrodošlicu gošćama iz Ministarstva istakavši kako je timski rad ključan faktor u pravljenju velikih koraka i uspješnih priča, te je pohvalila inicijativu ministrice s kantonalnog nivoa, te njenog tima u iniciranju današnjeg susreta.

Ministrica Mesihović predstavila je rad i aktivnosti Ministarstva, te je s posebnom pažnjom govorila o pitanjima mladih na koja oba Ministarstva stavljaju poseban fokus. Jedna od današnjih tema bila je i izrada te provođenje strategija za mlade koju kantonalna razina već ima, a federalna, čiji je nosilac Federalno ministarstvo kulture i sporta je na putu da ovaj važan dokument nakon deset godina od prve inicijative, konačno i dobije. S obzirom da su ovaj proces prošli ranije, predstavnici s kantonalnog nivoa su pružili podršku ministrici Vlaisavljević i predstavnicima Federalnog ministarstva kulture i sporta, u nadi da će mladi biti stavljeni u centar zbivanja, te da će im biti pružena šansa da pune kapacitete pokažu i dokažu u Bosni i Hercegovini.

Mladi su najbolji resurs koji Bosna i Hercegovina posjeduje i nužno je dati im šanse da svoj puni potencijal i prezentuju, zaključeno je na današnjem konstruktivnom sastanku na kojem su, razmjenom iskustava i ideja otvorena mnoga pitanja koja će zajedničkim koracima i snagama pokušati biti unaprijeđena.