25 Marta, 2024

Sastanak predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika sa gradonačelnikom Grada Čapljine, Smiljanom Vidićem i pomoćnicom za prostorno uređenje i graditeljstvo, Irenom Bakalar Bulum

U srijedu, 20. 3. 2024. godine u prostorijama Grada Čapljine održan je sastanak predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika i Grada Čapljine. Sastanku su prisustvovali načelnik Grada Smiljan Vidić, pomoćnica za prostorno uređenje i graditeljstvo Irena Bakalar Bulum, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Robert Stergar i uposlenica Zavoda, Azra Tunović.

Cilj sastanka bio je prikupljanje informacija o zaštitnoj zoni Počitelja, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i ujedno najvrednijeg historijskog urbanog krajolika u državi. Informacije koje Zavod potrebuje odnose se na funkcioniranje Počitelja u smislu komunalnih i uslužnih poslova kao i turističkih djelatnosti.

Tema je bila način upravljanja, odgovornosti i postojeće stanje u Počitelju, a koje se odnosi na infrastrukturu i komunalije. Nerazumjevanja, nepovjerenje i „šumovi“ u komunikaciji između svih aktera su evidentni. S tim u vezi neophodno je poduzeti korake s ciljem organiziranja i racionaliziranja procesa upravljanja historijskim gradskim područjem Počitelj. Predložene su inovacije u smislu stvaranja održivog sistema koji bi podrazumijevao naplatu parkinga i organizaciju službe za održavanje i zaštitne zone. Predloženi su načini organizacije turističkih posjeta poput kretanja turista, te drugih funkcija neophodnih za ljepši i ugodniji boravak u Počitelju. Razgovarano je o uklanjanu divljih deponija iz Počitelja i bližeg okoliša kao i kreiranju sistema uklanjanja sitnog otpada posjetioca.

Na sastanku je prijavljena trenutna devastacija koja se odnosi na postavljanja čelične konstrukcije na samom ulazu u Počitelj, o čemu je obaviještena inspekcija. Predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika su potom posjetili Počitelj.