25 ožujka, 2024

Sastanak predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika s gradonačelnikom Grada Čapljine, Smiljanom Vidićem i pomoćnicom za prostorno uređenje i graditeljstvo, Irenom Bakalar Bulum

U srijedu, 20. 3. 2024. godine u prostorijama Grada Čapljine održan je sastanak predstavnika Zavoda za zaštitu spomenika i Grada Čapljine. Sastanku su nazočili načelnik Grada Smiljan Vidić, pomoćnica za prostorno uređenje i graditeljstvo Irena Bakalar Bulum, ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika Robert Stergar i djelatnica Zavoda Azra Tunović.

Cilj sastanka bio je prikupljanje informacija o zaštitnoj zoni Počitelja, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine i ujedno najvrjednijeg povijesnog urbanog krajolika u državi. Informacije koje Zavod potrebuje odnose se na funkcioniranje Počitelja u smislu komunalnih i uslužnih poslova kao i turističkih djelatnosti.

Tema je bila način upravljanja, odgovornosti i postojeće stanje u Počitelju, a koje se odnosi na infrastrukturu i komunalije.          Evidentni su nerazumijevanja, nepovjerenje i „šumovi“ u komunikaciji između svih aktera. S tim u vezi, neophodno je poduzeti korake s ciljem organiziranja i racionaliziranja procesa upravljanja povijesnim gradskim područjem Počitelj. Predložene su inovacije u smislu stvaranja održivog sustava koji bi podrazumijevao naplatu parkinga i organizaciju službe za održavanje i zaštitne zone. Predloženi su načini organiziranja turističkih posjeta poput kretanja turista te drugih funkcija nužnih za ljepši i ugodniji boravak u Počitelju. Razgovaralo se o uklanjanu divljih deponija iz Počitelja i bližeg okoliša kao i kreiranje sustava uklanjanja sitnog otpada posjetitelja.

Na sastanku je prijavljena trenutna devastacija koja se odnosi na postavljanja čelične konstrukcije na samom ulazu u Počitelj, o čemu je informirana inspekcija. Predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika potom su posjetili Počitelj.