16 Maja, 2024

Predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, Sportsko-kulturno-privrednog centra “Mejdan” i Javnog preduzeća “Olimpijski bazen Otoka” prezentovali ministrici Vlaisavljević ideju o formiranju Saveza sportskih i kulturnih centara u FBiH

Federalno ministarstvo kulture i sporta 15. 5. 2024. godine posjetili su predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, Sportsko-kulturno-privrednog centra “Mejdan” i Javnog preduzeća “Olimpijski bazen Otoka” Sarajevo: Edin Buševac, Nedim Talić, Feđa Jovanović, Jasenko Elezović, Avdija Hasanović i Alem Hadžibeganović.

Nakon riječi dobrodošlice ministrice Vlaisavljević, gosti su iskazali zahvalnost za priliku da govore o brojnim problemima s kojima se suočavaju, s obzirom da je ovo, istakli su, prvi put da ih je neki ministar s nivoa Federacije BiH odlučio primiti na sastanak te saslušati.

Predstavnici tri centra istakli su da da je od pandemije korona virusa, kada su centri zatvoreni, finansijska situacija pogoršana s obzirom da su, uslijed vanrednih okolnosti, stvoreni veliki troškovi. Tako je nastala ideja da kulturni, sportski i kulturno-sportski centri s nivoa Federacije BiH formiraju Savez sportskih i kulturnih centara s ciljem zajedničkog detektovanja ključnih problema svih centara te njihovog delegiranja nadležnim institucijama kako bi se pokušali pronaći modeli za sistemsko rješavanje problema.

Ministrica Vlaisavljević pozdravila je ideju gostiju iz Sarajeva, Tuzle i Zenice da zajedno pokušaju pronaći način rješavanja finansijskih problema, te obećala da će Federalno ministarstvo kulture i sporta biti otvoreno za sve savjete i pomoć u pronalaženju adekvatnih modela da kulturni, sportski i kulturno-sportski centri u FBiH opstanu te punim kapacitetima obavljaju previđene djelatnosti.