16 Maja, 2024

Ministrica Sanja Vlaisavljević svečano otvorila jubilarne 30. Sarajevske večeri muzike

 Federalna ministrica kulture i športa, Sanja Vlaisavljević svečano je otvorila 30. Sarajevske večeri glazbe „30. SVEM 2024“ u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Tom prigodom, Ministrica Vlaisavljević istaknula je važnost ovog renomiranog festivala ne samo za Sarajevo već i za Bosnu i Hercegovinu i za regiju u cjelini.

Obraćanje Ministrice Vlaisavljević prenosimo u cijelosti:

– Bach je nekada rekao da je „Glazba ugodna harmonija za Božiju čast i dopuštene užitke duše“. 1972. Glazbena produkcija RTVSA, a na inicijativu Radivoja Spasića pokreće čaroliju zvanu Sarajevske večeri glazbe upravo s Bachom. Čarolija ozbiljne glazbe kroz sarajevsku glazbenu zbilju traje do 1990. Alojz Benac je gotovo proračunski 1973. rekao da se Sarajevskim večerima glazbe stvara tradicija jedne manifestacije u Sarajevu i Bosni i Hercegovini koja treba da postane trajna. Sarajevo se više neće naći bez Večeri muzike. A Ljubljanski dirigent Anton Nanut je dodao „kako je ovaj festival na putu visoke afirmacije mislim da bi se s vremenom trebao prošiti i izvan granica naše zemlje tako što bi pojedini solisti bili i svjetska imena glazbene reproduktivne umjetnosti“. I bijaše tako! 1986. -1989. – dvogodišnja stanka.

  1. – Ninoslav Verber nakon dvadeset i dvije godine tišine odlučuje udahnuti život večerima koje su desetljećima prije povezivale glazbenike.

Temelj glazbe je ritam. Glazba, barem Orffova nikada nije samo glazba. Vezana je uz pokret, ples i govor ili kako samo sam Orff veli to je oblik glazbe u kojoj se mora sudjelovati, u kojoj se ne sudjeluje kao slušatelj nego kao suizvođač. Neka 30. jubilarni festival bude otvoren upravo Orffovom vizijom susreta skladatelja, glazbenika, slušatelja kao zajednice koja zajedno stvara magičnu večer uzvišenoga! A Verberova magična snaga neka traje sve jače do narednih jubileja“, poručila je ministrica Vlaisavljević.

Trideseti jubilej festivala Sarajevske večeri glazbe započet je kantatom Carmina Burana kompozitora Carla Orffa, u izvedbi Sarajevske filharmonije, Zbora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Festivalskog zbora Virtuozi i dječjeg hora Superar i vokalnim solistima: Ninom Dominiko (sopran), Ilešom Bečeijem (kontratenor) i Domenom Križajem (bariton) a pod palicom uvaženog dirigenta Ive Lipanovića.

Svečanom otvaranju SVEM-a su nazočili savjetnik ministrice Damir Bunoza i pomoćnica u Sektoru za kulturu, Mirela Milićević Šečić.