29 Maja, 2024

Održana konferencija „Pristupni pregovori Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom“

U velikoj dvorani Parlamentarne skupštine 28. maja 2024. godine održana je konferencija „Pristupni pregovori Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom“, u organizaciji Ureda predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i Direkcije za evropske integracije.

Konferenciju je otvorila Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto te napomenula kako je pokrenut proces imenovanja glavnog tima za pregovaranje s Evropskom unijom i kako smo „spremni i odgovorit ćemo na svaki zadatak na našem europskom putu“.

Glavna pregovaračica ispred Evropske unije, Valentina Superti, naglasila je da „u pregovaračkom timu moraju biti najprofesionalniji i najmotiviraniji ljudi“.

Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH, poručio je da kad je riječ o pregovaračkom procesu, „možemo puno toga naučiti od kolega iz regije, naročito od Sjeverne Makedonije“.

Na konferenciji su se prisutnima obratili i ekspert za evropske integracije iz Republike Hrvatske Vladimir Drobnjak, Pregovaračica za Sjevernu Makedoniju Abdiu Halili, bivši glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, direktorica Direkcije za evropske integracije Elvira Habota i šefica pregovaračkog tima Republike Srbije i ministrica za evropske integracije Tanja Miščević, koja je apelirala da Bosna i Hercegovina „čuva svoje kadrove i institucije“.

Konferenciji je u ime Federalnog ministarstva kulture i sporta prisustvovala Bjanka Alajbegović, koordinatorica za evropske integracije.