29 svibnja, 2024

Održana konferencija „Pristupni pregovori Bosne i Hercegovine s Europskom unijom“

U velikoj dvorani Parlamentarne skupštine 28. svibnj 2024. godine održana je konferencija „Pristupni pregovori Bosne i Hercegovine s Europskom unijom“, u organizaciji Ureda predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i Direkcije za europske integracije.

Konferenciju je otvorila Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto te napomenula kako je pokrenut proces imenovanja glavnog tima za pregovaranje s Europskom unijom i kako smo „spremni i odgovorit ćemo na svaki zadatak na našem europskom putu“.

Glavna pregovaračica ispred Europske unije, Valentina Superti, naglasila je da „u pregovaračkom timu moraju biti najprofesionalniji i najmotiviraniji ljudi“.

Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH, poručio je da kad je riječ o pregovaračkom procesu, „možemo puno toga naučiti od kolega iz regije, naročito od Sjeverne Makedonije“.

Na konferenciji su se prisutnima obratili i ekspert za europske integracije iz Republike Hrvatske Vladimir Drobnjak, pregovaračica za Sjevernu Makedoniju Abdiu Halili, bivši glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, direktorica Direkcije za europske integracije Elvira Habota i šefica pregovaračkog tima Republike Srbije i ministrica za evropske integracije Tanja Miščević, koja je apelirala da Bosna i Hercegovina „čuva svoje kadrove i institucije“.

Konferenciji je u ime Federalnog ministarstva kulture i športa nazočila Bjanka Alajbegović, koordinatorica za europske integracije.