29 Maja, 2024

Dani evropskog naslijeđa 2024: Učenici Srednjoškolskog centra Hadžići predstavili aktivnosti škole na Šetnici kulture i oduševili prisutne    

Nakon prošlosedmičnih nastupa učenika Srednje glazbene škole iz Sarajeva i Osnovne škole Kiseljak 1. iz Bilalovca, danas su se, u programu obilježavanja „Dana evropskog naslijeđa“ Federalnog ministarstva kulture i sporta, predstavili učenici Srednjoškolskog centra Hadžići.

Učenici i učenice, na čelu s direktorom škole Admirom Bašićem, pomoćnicom direktora Jasminom Pezo, te nastavnicima Jasminom Seremet, Semihom Hamzagić, Aidom Velić, Medihom Topalović, Maidom Mujićem, Vejsandom Fazlić, Fikretom Čovićem i Enesom Ejubovićem pripremili su i prezentovali brojne sadržaje na Šetnici kulture ispred Ministarstva, a priliku da predstave svoju školu dobili su zahvaljujući prvonagrađenoj učenici prošlogodišnjeg programa „Mladi i naslijeđe“ Ajli Karić, koja je publiku oduševila likovnim radom „Sofra“.

Ministrica Sanja Vlaisavljević na samom početku događaja pozdravila je brojne goste na šetnici: „Draga mladosti, dragi prijatelji, želim vas pozdraviti i reci da sam uistinu presretna vidjevši ovaj ambijent. Ovo je jedno Sarajevo, jedna Federacija i Bosna i Hercegovina koja treba da bude ponos. Ova šetnica je zaista postala mjesto okupljanja, simbol uzvišenog, lijepog i dobrog. Sretna sam da manifestacija Mladi i naslijeđe nisu samo radovi koje su učenici i nastavnici slali na natječaj, već je poprimio živu formu jer vi ste danas tu“.

Direktor Srednjoškolskog centra Hadžići, Admir Bašić, zahvalio je na prilici da učenici prezentuju rad i aktivnosti škole upravo ispred Ministarstva: „Velika mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje s vama danas i biti dio atmosfere koju uspješno pravi Federalno ministarstvo kulture i sporta na čelu s uvaženom ministricom kojoj upućujemo zahvalu što je pokrenula priču koju svake srijede uposlenici Ministarstva, učenici, nastavnici i slučajno prolaznici pričaju svake srijede. Ne smijemo zaboraviti dan smo danas dio ove priče zahvaljujući našoj učenici Ajli Karić čija je Bosanska sofra osigurala mjesto i za našu školu na šetnici“, istakao je direktor Bašić.

Učenica Ajla Karić za vrijeme današnjeg programa naslikala je portret ministrici Sanji Vlaisavljević te joj dar iznenađenja, na oduševljenje ministrice, poklonila pred kraj današnjeg druženja.

Učenici Srednjoškolskog centra koji pohađaju različite profile stručnih škola i Gimnaziju na šetnici su prezentovali dio radne atmosfere koja, kako su istakli, vlada u školi te prezentovali krojače, frizere, kuhare, stolare i bravare škole kroz tradicionalne nošnje, bosansku kuhinju, tradicionalne frizure, sevdalinku, ali i moderni ples.

Naredne srijede, u Programu „Mladi i naslijeđe“ predstavit će se učenici Mješovite srednje škole „NORDBAT 2“ iz Vareša.