30 Maja, 2023

Ministrica Sanja Vlaisavljević na sastanku sa v.d. direktoricom Kinoteke Bosne i Hercegovine, Devletom Filipović

Ministrica Sanja Vlaisavljević sastala se danas u svom Uredu sa v.d. direktoricom Javne ustanove Kinoteka Bosne i Hercegovine, Devletom Filipović.

Gospođa Filipović je na prvom zajedničkom sastanku informirala ministricu o trenutnom stanju ove značajne institucije te planovima, aktivnostima, ali i brojnim problemima sa kojima se Kinoteka Bosne i Hercegovine suočava dugi niz godina. Uoči značajnog, 60. godišnjeg jubileja, Filipović je konstatovala da mnogo razloga za slavlje nema s obzirom na odluku da, pored ostalih problema, moraju napustiti prostor u kojem Kinoteka Bosne i Hercegovine djeluje od 1963. godine, ali da će ovu značajnu godišnjicu obilježiti prigodnim programom 5.6.2023. godine u dvorani Kinoteke. Jubilej će biti obilježen prikazivanjem filma „I bi svjetlost“, u režiji Veska Kadića te dokumentarnog filma „Golim rukama“, u režiji Hajrudina Šibe Krvavca.

Ministrica Vlaisavljević na današnjem sastanku je ukazala na značaj opstanka Kinoteke Bosne i Hercegovine, ali i poboljšanja uvjeta u kojima djeluje ova značajna institucija koja arhivira neprocjenjivo filmsko blago. Kao i svim kulturnim djelatnicima s kojima se susrela od preuzimanja mandata, ministrica Vlaisavljević je i gospođi Filipović naglasila bitnost međusobne saradnje i kontinuirane komunikacije. Najavila je da će, zajedno sa kolegama sa državnog i kantonalnog nivoa te svim predstavnicima institucija od kulturnog značaja pokušati pronaći dugotrajna, sistemska rješenja koja su jedini valjan put ukoliko problem želimo riještiti trajno, a ne samo trenutačno. Za sve korake koji predstoje, bit će neophodna intenzivna saradnja institucija kulture te pristup svim neophodnim materijalima, dokumentaciji i informacijama koje će od njih biti zatražene, a koje će omogućiti konkretan uvid u realno stanje rada institucija s ciljem konkretnijih rješenja, naglasila je ministrica Vlaisavljević.

Kinoteka Bosne i Hercegovine kao i sve druge institucije kulture, u Federalnom ministarstvu kulture i sporta imaju partnera za saradnju i konkretnije rješavanje problema, u skladu s mogućnostima i nadležnostima, zaključila je na kraju današnjeg susreta, ministrica Vlaisavljević.