2 Juna, 2023

Ministrica Sanja Vlaisavljević na sastanku s predstavnicima Sarajevo Film Festivala

Ministrica Sanja Vlaisavljević sastala se danas u svom Uredu s Jovanom Finzijem Marjanovićem, direktorom Sarajevo Film Festivala i Dževadom Mujanom, administrativnim direktorom Sarajevo Film Festivala i Obala Art Centra. U ime Ministarstva sastanku je prisustvovala i stručna savjetnica za pozorišnu, filmsku i muzičku djelatnost, Mirela Milićević Šečić.

Marjanović i Mujan informirali su ministricu o projektima realiziranim u prethodnom periodu, planovima te budućim aktivnostima, ali i priznanjima koja, na internacionalnom nivou, svjedoče o uspješnom radu Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala.

Ministrica Vlaisavljević je na prvom zajedničkom sastanku naglasila značaj Sarajevo Film Festivala čijih se početaka te faza razvoja i sama sjeća. Sve ono što Festival čini mnogo je više od filmske priče, istakla je ministrica, te čestitala na vrijednom priznanju iz Kana – Global Production u kategoriji “Grad filma”. Naime, žiri Screen Internationala, jednog od tri stručne publikacije s najvećom distribucijom diljem svijeta, Sarajevo je prepoznao kao najbolji “Grad filma”.

Ministrica Vlaisavljević je prilikom današnjeg susreta istakla kako su vrata Federalnog ministarstva kulture i sporta otvorena kulturnim djelatnicima te posebno naglasila važnost osnaživanja institucionalne saradnje. Naime, naglasila je kako je intencija da Federalno ministarstvo kulture i sporta u narednom periodu pokuša ujediniti sve one koji su involvirani i angažirani na filmu, na bilo koji način, s ciljem razmjene iskustava i podizanja kvalitete rada. Ministrica je predložila da u što skorijem razdoblju u Ministarstvu bude organiziran sastanak predstavnika svih festivala u Bosni i Hercegovini s ciljem međusobnog otvaranja i sistemskih i dugoročnih rješenja ponajboljih za filmsku industriju u konačnici.

Predstavnici Sarajevo Film Festivala informirali su ministricu Vlaisavljević o planovima za ovogodišnje, 29. izdanje Festivala. Naglasili su korektnu dugogodišnju saradnju s Federalnim ministarstvom kulture i sporta koja će, saglasni su svi akteri današnjeg sastanka, sigurno biti nastavljena i ubuduće.

Ministrica Vlaisavljević poželjela je predstavnicima Sarajevo Film Festivala uspjeh u realiziranju još jednog izdanja Festivala koji je Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo učinio značajnim mjestom na filmskoj mapi ne samo regiona, nego i Evrope i svijeta.