5 lipnja, 2023

Ministrica Sanja Vlaisavljević na sastanku sa v.d. ravnateljicom Kinoteke Bosne i Hercegovine, Devletom Filipović

Ministrica Sanja Vlaisavljević sastala se danas u svom Uredu s v.d. ravnateljicom Javne ustanove Kinoteka Bosne i Hercegovine, Devletom Filipović.

Gospođa Filipović na prvom je zajedničkom sastanku informirala ministricu o trenutnom stanju ove značajne institucije, te planovima, aktivnostima, ali i brojnim problemima s kojima se Kinoteka Bosne i Hercegovine suočava dugi niz godina. Uoči značajnog, 60. jubileja, Filipović je konstatirala da mnogo razloga za slavlje nema s obzirom na odluku da, pored ostalih problema, moraju napustiti prostor u kojem Kinoteka Bosne i Hercegovine djeluje od 1963. godine, ali da će ovu značajnu obljetnicu obilježiti prigodnim programom 5. lipnja 2023. godine u dvorani Kinoteke. Jubilej će biti obilježen prikazivanjem filma „I bi svjetlost“ u režiji Veska Kadića, te dokumentarnog filma „Golim rukama“ u režiji Hajrudina Šibe Krvavca.

Ministrica Vlaisavljević na današnjem je sastanku ukazala na značaj opstanka Kinoteke Bosne i Hercegovine, ali i poboljšanja uvjeta u kojima djeluje ova značajna institucija koja arhivira neprocjenjivo filmsko blago. Kao i svim kulturnim djelatnicima s kojima se susrela od preuzimanja mandata, ministrica Vlaisavljević je i gospođi Filipović naglasila bitnost međusobne suradnje i kontinuirane komunikacije. Najavila je da će zajedno s kolegama s državne i županijske razine, te svim predstavnicima institucija od kulturnog značaja pokušati pronaći dugotrajna, sustavna rješenja koja su jedini valjan put ukoliko problem želimo riješiti trajno, a ne samo trenutačno. Za sve korake koji predstoje, bit će neophodna intenzivna suradnja institucija kulture, te pristup svim neophodnim materijalima, dokumentaciji i informacijama koje će od njih biti zatražene, a koje će omogućiti konkretan uvid u realno stanje rada institucija s ciljem konkretnijih rješenja, naglasila je ministrica Vlaisavljević.

Kinoteka Bosne i Hercegovine, kao i sve druge institucije kulture, u Federalnom ministarstvu kulture i športa ima partnera za suradnju i konkretnije rješavanje problema, sukladno mogućnostima i nadležnostima, zaključila je na kraju današnjeg susreta ministrica Vlaisavljević.