9 travnja, 2024

Po prvi put realiziran Sporazum Federalnog ministarstva kulture i športa i neke visokoškolske ustanove: Potpisan Sporazum o realizaciji stručne i naučne suradnje u oblasti arhitekture, urbanizma, prostornog planiranja i zaštite s Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu

Danas je u Federalnom ministarstvu  kulture i športa upriličeno potpisivanje Sporazuma o suradnji u oblasti arhitekture, urbanizma, prostornog planiranja i zaštite spomenika između Federalnog ministarstva kulture i športa i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ugovore su u ime Ministarstva potpisali federalna ministrica kulture i športa, Sanja Vlaisavljević i Robert Stergar, ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika, koji će u ime Ministarstva organizirati i obavljati ugovorene aktivnosti. U ime Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Sporazum je potpisao dekan Erdin Salihović.

Ministrica Vlaisavljević nije krila zadovoljstvo zbog buduće suradnje Ministarstva i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu: “Usudila bih se reći da je ovo povijesna tema, s obzirom da je riječ o prvom potpisivanju Sporazuma ovog tipa Federalnog ministarstva kulture i športa i našeg Zavoda, s jednim od fakulteta. Posebno mi je drago pozdraviti uvaženog dekana Salihovića koji je prepoznao značaj ove suradnje. Riječ je o motiviranju i buđenju studenata u smislu koji podrazumijeva praksu, terenski rad i učenje zanata uživo. Dakle, akcent Sporazuma je upravo organiziranje studentskih i profesionalnih radionica, praktična nastava sa studentima, te izvođenje studenata iz učionica. Često studenti završe studije s najvišim ocjenama, ali onda kada se pojave na tržištu rada njihov uspjeh bude onemogućen upravo zbog nedostatka praktičnog rada. Ovo je prilika da se to promijeni“, poručila je ministrica Vlaisavljević.

Dekan Erdin Salihović vjeruje da Sporazum može imati dobre rezultate: „Ovaj Sporazum je dobar korak da se premosti jaz između akademskog i profesionalnog života i vjerujem da ćemo ovom suradnjom postići dobre rezultate. Ono što nam slijedi je osnivanje izbornog studija na Arhitektonskom fakultetu koji će se baviti zaštitom graditeljskog naslijeđa u okviru istoimene katedre. Vjerujem da će rezultati biti jako dobri s obzirom da će studenti izaći na teren, direktno raditi na analizi, mjerenju urbanih područja, zaštićenih i pojedinačnih građevina i smatram da će rezultati biti vidljivi. Imamo izvanrednu suradnju s javnim i realnim sektorom, ali ovo je prva institucija s federalne razine s kojom počinjemo, siguran sam, dobru suradnju“.

Ravnatelja Zavoda za zaštitu spomenika, Roberta Stergara, izuzetno raduje početak suradnje s Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu: „Neobično sam sretan što se ovo događa. Zavod za zaštitu spomenika baštini 78-godišnju tradiciju u zaštiti, proučavanju i promociji nasljeđa Bosne i Hercegovine. Nadam se da ćemo kroz radionice, izborni predmet i komunikaciju profesora i studenata s Fakulteta i nas koji imamo višedecenijsko iskustvo u radu s kulturnim nasljeđem dati doprinos i mogućnost mladim ljudima da gledaju stvari na drugi način, a možda se neko od njih i zaljubi u poziv zaštite spomenika, zaštite nasljeđa uopće i nastavi ono što smo mi do sada uradili“.

Suradnja Federalnog ministarstva kulture i športa i Arhitektonskog fakulteta podrazumijevat će: organiziranje studentskih i profesionalnih radionica, praktične nastave sa studentima na terenu i u uredu, omogućavanje studentske prakse, obostrane razmjene znanja i iskustava, ustupanje prostorno-planske i druge dokumentacije, izrade projektne dokumentacije, studija i znanstveno-istraživačkih zadataka iz oblasti arhitekture i urbanizma, zaštite spomenika i povijesnog nasljeđa, zaštite okoliša, te konzultantske poslove iz domena arhitekture, urbanizma i prostornog uređenja, zaštitu spomenika, ali i debate, predavanja, seminare, međuinstitucionalne posjete, te izložbe i publiciranja rezultata suradnje.

U predstojećem razdoblju Federalno ministarstvo kulture i športa potpisat će sporazum o suradnji i s Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te će na ovaj način Ministarstvo i Zavod za zaštitu spomenika povezati dva fakulteta, dva sveučilišta, profesore, studente, ali i stručnjake u spomenutim oblastima.