31 svibnja, 2024

Održan okrugli stol „Socio-ekonomska inkluzija Roma i uloga civilnog društva u procesu pregovora BiH za članstvo u Europsku uniju“ i promocija knjige „Od pakla do vječnosti“ Derve Sejdića

U četvrtak, 30. svibnja 2024. godine, u hotelu Holiday, održan je okrugli stol „Socio-ekonomska inkluzija Roma i uloga civilnog društva u procesu pregovora BiH za članstvo u Europsku uniju“ u organizaciji Romskog informativnog centra u Sarajevu „Kali Sara“, a u suradnji s Gradom Sarajevo, općinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo.

U uvodnom obraćanju, potpredsjednik Udruge i osnivač humanitarne organizacije „Braća Romi“, Dervo Sejdić, podsjetio je da Udruga „Kali Sara“ djeluje uspješno već petnaest godina te kao jedan od nazjnačajnijih projekata izdvojio organiziranje prve izložbe o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu.

U prvom panelu sudjelovale su Dženana Gološ ispred Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, Jasmina Babić ispred Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Bjanka Alajbegović ispred Federalnog ministarstva kulture i športa.

Na drugom panelu, svoje su stavove iznijeli predstavnik Delegacije Europske unije u BiH Fermin Cordoba, Naida Dilić ispred Direkcije za europske integracije i Maja Grujić u ime Vijeća Europe u BiH, istakavši da su „ljudska prava postulat Vijeća Europe, a naročito socio-ekonomska inkuzija Roma“.

Nakon okruglog stola, održana je promocija knjige „Od pakla do vječnosti“ Derve Sejdića. Autor je naglasio kako se nada da će ova knjiga biti „kamen temeljac ustanove za kojom već dugo vapi Sarajevo – Muzeja Roma Bosne i Hercegovine“.