31 Maja, 2024

Održan okrugli sto „Socio-ekonomska inkluzija Roma i uloga civilnog društva u procesu pregovora BiH za članstvo u Evropsku uniju“ i promocija knjige „Od pakla do vječnosti“ Derve Sejdića

U četvrtak, 30. maja 2024. godine, u hotelu Holiday, održan je okrugli sto „Socio-ekonomska inkluzija Roma i uloga civilnog društva u procesu pregovora BiH za članstvo u Evropsku uniju“ u organizaciji Romskog informativnog centra u Sarajevu „Kali Sara“, a u saradnji s Gradom Sarajevo, opštinama Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo.

U uvodnom obraćanju, potpredsjednik udruženja i osnivač humanitarne organizacije „Braća Romi“, Dervo Sejdić, podsjetio je da Udruženje „Kali Sara“ djeluje uspješno već petnaest godina te kao jedan od nazjnačajnijih projekata izdvojio organizovanje prve izložbe o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu.

U prvom panelu uščestvovale su Dženana Gološ ispred Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Jasmina Babić ispred Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Bjanka Alajbegović ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Na drugom panelu, iznijeli su svoje stavove predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Fermin Cordoba, Naida Dilić ispred Direkcije za evropske integracije i Maja Grujić u ime Vijeća Evrope u BiH, istakavši da su „ljudska prava postulat Vijeća Evrope, a naročito socio-ekonomska inkuzija Roma“.

Nakon okruglog stola, održana je promocija knjige „Od pakla do vječnosti“ Derve Sejdića. Autor je naglasio kako se nada da će ova knjiga biti „kamen temeljac ustanove za kojom već dugo vapi Sarajevo – Muzeja Roma Bosne i Hercegovine“.