27 ožujka, 2024

Obilježavanje 27. ožujka – Svjetskog dana kazališta

Na inicijativu Međunarodnog kazališnog instituta, već 58 godina od 1961. godine, diljem svijeta 27. ožujka obilježava se Svjetski dan kazališta.

Prvi put u Helsinkiju, a zatim u Beču na devetom ITI kongresu, lipnja 1961. godine, tadašnji predsjednik Arvi Kivima iz Finske, predložio je da se proslavlja Svjetski dan kazališta. Njegov prijedlog je prihvaćen s oduševljenjem.

Na taj dan, kazališta u svijetu, državni centri Međunarodnog kazališnog instituta i čitava međunarodna kazaliišna zajednica organiziraju razne kazaliišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, uvijek piše kazališna ličnost svjetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama tisuća gledatelja u kazalištima, štampa i emitira u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima.

Ove godine ta čast pripala je norveškom dramskom piscu Junu Foseu, koji je napisao poruku “Umjetnost je mir”.

Povodom Međunarodnog dana kazališta, u srijedu, 27. ožujka, svi ljubitelji baletne umjetnosti moći će uživati u igri solista i ansambla baleta kada će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izveden baletni klasik Posljednja noć; Šeherzada u koreografiji i režiji Vesne Orlić. Čuveni balet Šeherzada komponirao je Nikolaj Rimski – Korsakov, a u glavnim ulogama nastupit će solistica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Ivan Salonski. U predstavi sudjeluju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.