27 Marta, 2024

Obilježavanje 27. marta – Svjetskog dana pozorišta

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta, već 58 godina od 1961. godine, širom svijeta 27. marta obilježava se Svjetski dan pozorišta,

Prvi put u Helsinkiju, a zatim u Beču na devetom ITI kongresu, juna 1961. godine, tadašnji predsjednik Arvi Kivima iz Finske, predložio je da se proslavlja Svjetski dan pozorišta. Njegov prijedlog je prihvaćen s oduševljenjem.

Na taj dan, pozorišta u svijetu, državni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne  pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima.

Ove godine ta čast pripala je norveškom dramskom piscu Junu Foseu, koji je napisao poruku “Umjetnost je mir”.

Povodom Međunarodnog dana pozorišta, u srijedu, 27. marta, svi ljubitelji baletne umjetnosti moći će uživati u igri solista i ansambla baleta kada će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti izveden baletni klasik Posljednja noć; Šeherzada u koreografiji i režiji Vesne Orlić. Čuveni balet Šeherzada komponovao je Nikolaj Rimski – Korsakov, a u glavnim ulogama nastupit će solistica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Tamara Ljubičić i Ivan Salonski. U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.