29 prosinca, 2023

Nakon nekoliko mjeseci konačno usvojena odluka Federalnog ministarstva kulture i športa o predstavniku Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2024. godine

Nakon što je Povjerenstvo za odabir prijedloga projekta povjerenika i institucije Federacije BiH za sudjelovanje BiH na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti 2024. godine, sačinjeno od nezavisnih eksperata, u srpnju ove godine donijelo jednoglasnu odluku o najuspješnijem kandidatu – projektu „Mjera mora“ umjetnika Stjepana Skoke Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru, Federalno ministarstvo kulture i športa je prijedlog uputilo Ministarstvu civilnih poslova BiH u formalnu proceduru usvajanja odluke. Svoju je odluku o najboljem kandidatu i ujedno predstavniku BiH Federalno ministarstvo kulture i športa odmah objavilo na mrežnoj stranici i medijima čime je izbor bio i legitimiran.

Protokolom o modelu sudjelovanja Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti i Venecijanskom bijenalu arhitekture nedvojbeno je utvrđeno da entiteti biraju kandidate. Ove godine taj je zadatak imala Federacija BiH. I konačno, po prvi puta je Sveučilišna galerija u Mostaru dobila čast predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Veneciji.

Mjesecima je trajala procedura verifikacije legitimno izabranog predstavnika, špekuliralo se o više kandidata, no 28. prosinca 2023. godine, nakon tko zna kojega razmatranja ove odluke, usvojen je prijedlog Federalnog ministarstva kulture i športa čime je konačno ovaj izbor dobio jedini mogući epilog.

Sveučilišnoj galeriji i kustosu izložbe Marinu Ivanoviću želimo uspješne pripreme i još uspješnije izlaganje u Veneciji!