14 svibnja, 2024

Inicijativa za revitalizaciju Počitelja: Specijalni predstavnik Europske unije u BiH, Johann Sattler, na trećem radnom sastanku u Federalnom ministarstvu kulture i športa

Nakon pokretanja inicijative za revitalizaciju Počitelja u prosincu 2023. godine i održana dva sastanka najodgovornijih institucija i osoba, sukladno propisanim nadležnostima djelovanja u prostoru nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i športa poduzelo je aktivnosti snimanja i izrade situacijske analize „Povijesnog gradskog područja Počitelj“.

Tim povodom, u Federalnom ministarstvu kulture i športa 13. 5. 2024. godine organiziran je treći sastanak federalne ministrice kulture i športa Sanje Vlaisavljević i ravnatelja Zavoda za zaštitu spomenika Roberta Stergara sa specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH, njegovom ekscelencijom Johannom Sattlerom, te članovima Delegacije Petrom Kraljevićem, Sanjom Stanojević, Karelom Lizerotom i Elmom Prcić.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnik Europske Investicijske Banke Josip Polić, pomoćnica gradonačelnika Čapljine Irena Bakalar Bulum, generalna tajnica Federalnog ministarstva okoliša i turizma Sabina Šahman Salihbegović i savjetnik ministra u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja Goran Lulić.

Na početku sastanka, ministrica Vlaisavljević još jednom je poželjela dobrodošlicu gostima u Federalno ministarstvo kulture i športa te se osvrnula na do sada realizirane aktivnosti, sukladno zaključcima s prethodnog radnog sastanka.

Nazočnima se potom obratio veleposlanik Sattler, koji je zahvalio Ministarstvu na čelu s ministricom Vlaisavljević na istrajnosti i snazi u procesu realizacije utvrđenih ciljeva inicijative za revitalizaciju Počitelja, te do sada poduzetim konkretnim aktivnostima. Tijekom uvodne riječi ukazao je na važnost provođenja projekta iluminacije Gavran-kapetanove kule i športskog igrališta u Počitelju, kao prvih aktivnosti koje Delegacija Europske unije u BiH planira podržati. Veleposlanik Sattler informirao je nazočne i o pripremi kulturnog događa koji će uskoro biti organiziran u Počitelju čime će ovaj projekt službeno otpočeti.

Ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika, Robert Stergar, nazočnima je prezentirao Analizu postojećeg stanja Povijesnog gradskog područja Počitelj. Prema dostupnoj dokumentaciji i uvidom u funkcioniranje Počitelja, konstatirano je da ne postoji Strategija planiranja turističke ponude grada Počitelja s postavljenim i definiranim kratkoročnim i dugoročnim strateškim ciljevima, Plan upravljanja zaštićenom Povijesnim gradskim područjem, niti se upravlja gradskom jezgrom Počitelja. Stergar je također istakao kako ne postoji organizirano djelovanje niti u jednom segmentu funkcioniranja zaštićene povijesne jezgre.

Prema mišljenju Zavoda, istakao je Stergar, potrebno je osigurati sigurnost posjetitelja u smislu stabilnosti svih zidanih struktura i objekata zbog kojih Počitelj i jest tako vrijedan. Potrebni su strateški pristup revitalizaciji i konzervatorsko – restauratorski projekti obnove u kojima će se definirati namjena i programska aktivnost javnih objekata s definiranim upravljačkim tijelom koje će se brinuti o tekućem održavanju i očuvanju cjeline.

U diskusiji koja se vodila tijekom sastanka, zaključeno je da neke od definiranih aktivnosti treba izvršiti u najkraćem vremenskom razdoblju te su utvrđeni rokovi za njihovu realizaciju. Dogovoreno je da će se sljedeći sastanak organizirati nakon realiziranja dogovorenih aktivnosti.