14 Maja, 2024

Inicijativa za revitalizaciju Počitelja: Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Johann Sattler, na trećem radnom sastanku u Federalnom ministarstvu kulture i sporta

 Nakon pokretanja inicijative za revitalizaciju Počitelja u decembru 2023. godine i održana dva sastanka najodgovornijih institucija i osoba, u skladu sa propisanim nadležnostima djelovanja u prostoru nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta poduzelo je aktivnosti snimanja i izrade situacione analize „Povijesnog gradskog područja Počitelj“.

Tim povodom, u Federalnom ministarstvu kulture i sporta 13. 5. 2024. godine organizovan je treći sastanak federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević i direktora Zavoda za zaštitu spomenika Roberta Stergara sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH, njegovom ekselencijom Johannom Sattlerom, te članovima Delegacije Petrom Kraljevićem, Sanjom Stanojević, Karelom Lizerotom i Elmom Prcić.

Na sastanku su učestvovali i predstavnik Evropske Investicijske Banke Josip Polić, pomoćnica gradonačelnika Čapljine Irena Bakalar Bulum, sekretarka Federalnog ministarstva okoliša i turizma Sabina Šahman Salihbegović i savjetnik ministra u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja Goran Lulić.

Na početku sastanka, ministrica Vlaisavljević još jednom je poželjela dobrodošlicu gostima u Federalno ministarstvo kulture i sporta te se osvrnula na, do sada, realizovane aktivnosti, u skladu sa zaključcima s prethodnog radnog sastanka.

Prisutnima se  potom obratio ambasador Sattler, koji je zahvalio Ministarstvu na čelu s ministricom Vlaisavljević na istrajnosti i snazi u procesu realizacije utvrđenih ciljeva inicijative za revitalizaciju Počitelja, te do sada poduzetim konkretnim aktivnostima. Prilikom uvodne riječi ukazao je na važnost provođenja projekta iluminacije Gavran kapetanove kule i sportskog igrališta u Počitelju, kao prvih aktivnosti koje Delegacija Evropske unije u BiH planira podržati. Ambasador Sattler je informisao prisutne i o pripremi kulturnog događa koji će uskoro biti organizovan u Počitelju čime će biti ozvaničen početak ovog projekta.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Robert Stergar, nazočnima je prezentovao Analizu postojećeg stanja Povijesnog gradskog područja Počitelj. Prema dostupnoj dokumentaciji i uvidom u funkcionisanje Počitelja, konstatovano je da ne postoji Strategija planiranja turističke ponude grada Počitelja s postavljenim i definisanim kratkoročnim i dugoročnim strateškim ciljevima, Plan upravljanja zaštićenom Povijesnim gradskim područjem, niti se upravlja gradskom jezgrom Počitelja. Stergar je također istakao kako ne postoji organizovano djelovanje niti u jednom segmentu funkcionisanja zaštićene historijske jezgre.

Prema mišljenju Zavoda, istakao je Stergar, potrebno je osigurati sigurnost posjetilaca u smislu stabilnosti svih zidanih struktura i objekata zbog kojih Počitelj i jeste tako vrijedan. Potrebni su strateški pristup revitalizaciji i konzervatorsko – restauratorski projekti obnove u kojima će se definisati namjena i programska aktivnost javnih objekata s definisanim upravljačkim tijelom koje će se brinuti o tekućem održavanju i očuvanju cjeline.

U diskusiji koja se vodila prilikom sastanka, zaključeno je da neke od definisanih aktivnosti treba izvršiti u najkraćem vremenskom periodu te su utvrđeni rokovi za njihovu realizaciju. Dogovoreno je da će se sljedeći sastanak biti organizovan nakon realizacije dogovorenih aktivnosti.