8 lipnja, 2024

Federalna ministrica kulture i športa Sanja Vlaisavljević sastala se sa šefom Antenna ureda UNESCO-a u Sarajevu

Siniša Šešum, šef Antena Ureda UNESCO-a u Sarajevu posjetio je u petak, 7. lipnja 2024. godine Federalno ministarstvo kulture i športa i tom prigodom razgovarao s federalnom ministricom kulture i športa, Sanjom Vlaisavljević o brojnim zajedničkim predstojećim aktivnostima u oblasti kulturno-povijesnog nasljeđa. Sastanku je nazočila i pomoćnica za kulturu Mirela Milićević Šečić.

Šešum je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se u ovoj godini okončavaju aktivnosti na upisu sevdalinke na UNESCO popis nematerijalne baštine, ali i mogućnosti za upis Vjetrenice na Popis svjetske baštine.

Ove godine obilježava se 20 godina od obnove Starog mosta, što je po riječima gospodina Šešuma od značaja za Bosnu i Hercegovine te je mišljenja da je u Organizacijski odbor, koji je otpočeo s radom prije tri mjeseca,  potrebno uključiti sve razine države.

Razgovarano je i o predstojećoj obuci o spriječavanju nelegalne trgovine kulturnim dobrima koju organizira Ured UNESCO-a u Sarajevu osiguravajući 30 predavača iz šire regije, a u kojem će sudjelovati i predstavnici Federalnog ministarstva kulture i športa. Cilj je smanjiti postotak nelegalne trgovine u regiji Zapadnog Balkana, koja u ovom trenutku iznosi visokih 6-8% od ukupnog globalnog nelegalnog tržišta.

Šešum je čestitao ministrici Vlaisavljević na transparentnoj i učinkovitoj proceduri izbora ovogodišnjeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti.

Na sastanku se govorilo i o ažuriranju Menadžment plana za Počitelj kao i aktivnostima za upis Jevrejskog groblja u Sarajevu koje je najveće takve vrste u Europi te posjeduje specifičnosti zbog kojih treba biti na Popisu svjetske baštine.