8 Juna, 2024

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević sastala se sa šefom Antenna ureda UNESCO-a u Sarajevu

Siniša Šešum, šef Antena Ureda UNESCO-a u Sarajevu posjetio je u petak, 7. juna 2024. godine Federalno ministarstvo kulture i sporta i tom prilikom razgovarao sa federalnom ministricom kulture i sporta, Sanjom Vlaisavljević o brojnim zajedničkim predstojećim aktivnostima u oblasti kulturno-historijskog nasljeđa. Na sastanku je prisustvovala i pomoćnica za kulturu Mirela Milićević Šečić.

Šešum je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se u ovoj godini okončavaju aktivnosti na upisu sevdalinke na UNESCO listu nematerijalne baštine, ali i mogućnosti za upis Vjetrenice na Listu svjetske baštine.

Ove godine obilježava se 20 godina od obnove Starog mosta, što je po riječima gospodina Šešuma od važnosti za Bosnu i Hercegovine te je mišljenja da je u Organizacijski odbor, koji je otpočeo sa radom prije tri mjeseca,  potrebno uključiti sve nivoe države.

Razgovarano je i o predstojećoj obuci o sprečavanju nelegalne trgovine kulturnim dobrima koju organizuje Ured UNESCO-a u Sarajevu osiguravajući 30 predavača iz šire regije, a u kojem će sudjelovati i predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta. Cilj je smanjiti procent nelegalne trgovine u regionu Zapadnog Balkana, koja u ovom trenutku iznosi visokih 6-8% od ukupnog globalnog nelegalnog tržišta.

Šešum je čestitao ministrici Vlaisavljević na transparentnoj i efikasnoj proceduri izbora ovogodišnjeg predstavnika Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti.

Na sastanku se govorilo i o ažuriranju Menadžment plana za Počitelj kao i aktivnostima za upis Jevrejskog groblja u Sarajevu koje je najveće takve vrste u Evropi te posjeduje specifičnosti zbog kojih treba biti na Listi svjetske baštine.