24 srpnja, 2023

Čestitke: Bosanskohercegovački glumci Jelena Kordić Kuret i Adnan Omerović nagrađeni na Pula Film Festivalu

Na dodjeli Zlatnih arena 70. jubilarnog Pulskog filmskog festivala proteklog vikenda, bosanskohercegovački glumac Adnan Omerović nagrađen je Zlatnom Arenom za najbolju mušku ulogu u filmu Najsretniji čovjek na svijetu redateljice Teone Strugar Mitevske, a za koji je scenarij pisala bosanskohercegovačka scenaristica Elma Tataragić, dok je posebnu nagradu ocjenjivačkog suda dobila bosanskohercegovačka glumica Jelena Kordić Kuret, za glavnu žensku ulogu u istom filmu.

Jelena Kordić Kuret, inače dramska prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, u filmu Najsretniji čovjek na svijetu napravila je fascinantan lik koji postepeno, uz dugu, preciznu suzdržanost otkriva vanjske i unutarnje ožiljke i stvara luk od pažljivo sagrađene fasade preko dojmljivog rastrojstva do konačnog suočenja, navedeno je u obrazloženju.

Glumac Narodnog pozorišta Tuzla, Adnan Omerović, stvorio je lik kojeg vidljivo i uznemiravajuće razdire nesavladiv osjećaj krivice za dramatične događaje iz prošlosti. Neuroza koja se osjeća u cijelom njegovom biću opipljivo nam dočarava konfliktno stanje svijesti čovjeka progonjenog događajima u kojima je sudjelovao i kao žrtva i kao agresor, napisali su na službenoj stranici Pula Film Festivala.

U filmu, osim Jelene Kordić Kuret i Adnana Omerovića, glume i Izudin Bajrović, Vedrana Božinović, Irma Alimanović, Mona Muratović, Siniša Vidović i Kemal Rizvanović.

Federalna ministrica kulture i športa, Sanja Vlaisavljević, upućuje srdačne čestitke sjajnim bosanskohercegovačkim glumcima na značajnim priznanjima, a posebice scenaristici filma Najsretniji čovjek na svijetu, Elmi Tataragić.