30 travnja, 2024

Aktivnosti Federalnog ministarstva kulture i športa u prvoj godini mandata nove Vlade FBiH

 Godina 2023. je iza nas. Početak svibnja 2023. i svibanj 2024. susreli su se brže nego što se moglo i pretpostaviti.

Prvi radni dani, prvi susreti s djelatnicima i prve ideje polako su počele prelaziti u korake kojima se obuhvaćao sve veći broj aktivnosti.

Uređenje prostorija, bojanje zidova, zamjena rasvjete, zamjena stolarije, odvoz davno odbačenih predmeta iz prostorija, uređenje prilaza Ministarstvu, nabava računalne opreme i kreiranje koraka za svaki naredni mjesec bili su samo početak otvaranja novih stranica pristupa radu.

Usporedno s vidljivim počele su promjene i u, oku, nevidljivom polju. Kolegiji ponedjeljkom, izmjene brojnih i kreiranje novih pravilnika, buđenje Jedinice za internu reviziju, oživljavanje Zavoda za zaštitu spomenika, redizajniranje mrežne stranice i pokretanje aktivnosti koje su u cijelosti promijenile život Ministarstva samo su neke od izmjena koje su se nizale jedna za drugom.

Korak po korak, djelatnici su počeli kreirati ideje za više, bolje i kvalitetnije. Ključ zajedničkog uspjeha bio je: timski rad. Svi kao jedno.

I, promjene su se polako počele nazirati. Manifestacija obilježavanja Dana europskog naslijeđa kroz susrete „Srijedom u podne“ mjesecima je nudila brojne, do tada, nepoznate sadržaje. Kulturni sadržaji su postajali dio svakodnevnice. Cijeli jedan mali grad s preko 11.800 sudionika obilježio je 2023. godine ovu manifestaciju.

Športske aktivnosti su sve više postajale dio agende Sektora za šport. Potpora svima, kojima je potpora bila potrebna, stigla je na njihove adrese, a nagrađivanje najboljih je konačno sve sportaše okupilo u zgradi Vlade Federacije BiH gdje su im uručene nagrade. Posebnu radost donijele su vijesti da je izgradnja bazena u Mostaru počela sa svojim uobličenjem.

Kreiranje Strategije za mlade je dalo novi obris radu ovog Sektora, a komunikacija i susreti s Vijećem za mlade su postali svakodnevnica.

Naše starine, sedamdesetogodišnjak našeg Zavoda ponovno je oživio i novi broj ovog znanstvenog časopisa je upravo za svoj sedamdeseti rođendan ugledao svjetlo dana.

Koncerti koje je organiziralo Ministarstvo su počeli s Večerima hrvatske pjesme, preko Večeri Hrvata Središnje Bosne do glazbenog ugođaja u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru na kojemu su se glazbenici iz cijele Federacije predstavili svojim autorskim radovima.

Naše Fondacije su radile na potpori glazbenicima, likovnim i scenskim umjetnicima, piscima, knjižničarima i djelatnicima filmske industrije.

Godišnja potpora projektima iz kulture, športa i oblasti mladih je ove godine usmjerena na osnaživanje potpore onima koji su zbog nepredviđenih okolnosti strahovali za realizaciju željenih aktivnosti, a jedan sasvim novi oblik potpore otvoren je kroz potporu mobilnosti umjetnika.

I konačno, transparentnost u radu je naš najbolji saveznik te se zabilješke o svim aktivnostima nalaze na našoj mrežnoj stranici.

No, kako uvijek može više i bolje, to nam je ovogodišnja ljestvica tek samo putokaz za razinu više u narednoj godini.

Volja i želja su neupitne, ideje su brojne, planovi definirani i želimo da nam 2024. godina donese prve plodove ovogodišnjeg posijanog sjemena.

 

MALO STATISTIKE U PROTEKLIH GODINU DANA:

 • Odobreno 108 suglasnosti za trajni ili privremeni izvoz umjetničkih djela i antikviteta
 • Odobreno 147 suglasnosti za održavanje međunarodnih športskih natjecanja na području FBiH
 • Odobreno 244 stručnih mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika
 • Objavljeno 39 novih i ažuriranih internih akata Ministarstva
 • Odobren pristup informacijama za 24 zahtjeva po Zakonu o slobodi pristupa informacijama
 • Organizirano 10 događaja u sklopu programa obilježavanja „Dana europskog naslijeđa“
 • Organizirana 1 panel diskusija „Murali i grafiti – zidno slikarstvo ili otpor normama”
 • Organizirane 2 tiskovne konferencije
 • Organizirana 2 koncerta u Sarajevu i 1 u Mostaru
 • Organizirana 1 izložba umjetničkih slika
 • Organizirana 1 izložba učeničkih radova programa „Mladi i nasljeđe“
 • 80 osnovnih i srednjih škola Federacije Bosne i Hercegovine sudjelovalo u Programu „Mladi i naslijeđe“
 • 250 radova u 5 kategorija pristiglo na natječaj „Mladi i naslijeđe“
 • Na prvom online glasanju Ministarstva za najbolje učeničke radove, registrirano ukupno 872 glasa
 • Objavljena prva online izložba Zavoda za zaštitu spomenika na mrežnoj stranici Ministarstva
 • Registrirano preko 100.000 pregleda mrežne stranice Ministarstva

 

IZDVAJAMO…

 • Nagrađivanje sportaša i športskih kolektiva

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i športa u prvoj godini mandata na čelu s ministricom Vlaisavljević organizirane su dvije svečane ceremonije uručivanja priznanja, sportašima, trenerima i športskim kolektivima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske rezultate na međunarodnim natjecanjima u 2023. godini.

Za ovu namjenu iz Tekuće rezerve u 2023. godini izdvojeno je 1.125.000 KM.

 

 • Strategija za mlade FBiH do 2027. godine

Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i športa Vlada Federacije BiH je u prvoj godini mandata donijela Odluku kojom je pokrenut postupak izrade Strategije za mlade FBiH do 2027. godine.

Federalno ministarstvo kulture i športa, nositelj aktivnosti izrade Strategije, formiralo je Radnu grupu koja je izradila Stratešku platformu za koju je, sukladno Uredbi o izradi strateških dokumenata u Federaciji Bosne i Hercegovine, pokrenut proces javnih konzultacija. Strategija za mlade je strateška obaveza svih razina vlasti u FBiH. Iako je Zakon o mladima FBiH donesen 2010. godine, ovo je prva strategija za mlade donesena na razini Federacije BiH, a njeni će prioriteti biti potrebe mladih i sistemska briga o mladima FBiH.

 

 • Prijedlog Ministarstva: Projekt Mjera mora” bh. predstavnik na 60. Venecijanskom bijenalu

Nakon što je Povjerenstvo nezavisnih eksperata za odabir prijedloga projekta povjerenika i institucija Federacije BiH za sudjelovanje BiH na 60. Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti 2024. godine, donijelo jednoglasnu odluku o najuspješnijem kandidatu – projektu „Mjera mora“ umjetnika Stjepana Skoke, Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru, Federalno ministarstvo kulture i športa je prijedlog uputilo Ministarstvu civilnih poslova BiH i Vijeću ministara BiH, u formalnu proceduru usvajanja odluke.

Prijedlog Federalnog ministarstva kulture i športa je usvojen, a Sveučilišna galerija u Mostaru i kustos izložbe, Marin Ivanović, će u razdoblju od travnja do studenog 2024. godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti, koje je, više od jednog stoljeća najprestižnije, najdugovječnije i međunarodno najvidljivije mjesto globalnog susreta umjetnika, kustosa, publike, teoretičara, muzealaca i kritičara suvremene umjetnosti.