30 Aprila, 2024

Aktivnosti Federalnog ministarstva kulture i sporta u prvoj godini mandata nove Vlade FBiH

Godina 2023. je iza nas. Početak maja 2023. maj 2024. susreli su se brže nego što se moglo i pretpostaviti.

Prvi radni dani, prvi susreti s djelatnicima i prve ideje polako su počele prelaziti u korake kojima se obuhvaćao sve veći broj aktivnosti.

Uređenje prostorija, bojenje zidova, zamjena rasvjete, zamjena stolarije, odvoz davno odbačenih predmeta iz prostorija, uređenje prilaza Ministarstvu, nabavka računarske opreme i kreiranje koraka za svaki naredni mjesec bili su samo početak otvaranja novih stranica pristupa radu.

Usporedno s vidljivim počele su promjene i u, oku, nevidljivom polju. Kolegiji ponedjeljkom, izmjene brojnih i kreiranje novih pravilnika, buđenje Jedinice za internu reviziju, oživljavanje Zavoda za zaštitu spomenika, redizajniranje web stranice i pokretanje aktivnosti koje su u cijelosti promijenile život Ministarstva samo su neke od izmjena koje su se nizale jedna za drugom.

Korak po korak, djelatnici su počeli kreirati ideje za više, bolje i kvalitetnije. Ključ zajedničkog uspjeha bio je: timski rad. Svi kao jedno.

I, promjene su se polako počele nazirati. Manifestacija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa kroz susrete „Srijedom u podne“ mjesecima je nudila brojne, do tada, nepoznate sadržaje. Kulturni sadržaji su postajali dio svakodnevnice. Cijeli jedan mali grad s preko 11.800 učesnika obilježio je 2023. godine ovu manifestaciju.

Sportske aktivnosti su sve više postajale dio agende Sektora za sport. Podrška svima, kojima je podrška bila potrebna, stigla je na njihove adrese, a nagrađivanje najboljih je konačno sve sportiste okupilo u zgradi Vlade Federacije BiH gdje su im uručene nagrade. Posebnu radost donijele su vijesti da je izgradnja bazena u Mostaru počela sa svojim uobličenjem. 

Kreiranje Strategije za mlade je dalo novi obris radu ovog Sektora, a komunikacija i susreti s Vijećem za mlade su postali svakodnevnica.

Naše starine, sedamdesetogodišnjak našeg Zavoda ponovno je oživio i novi broj ovog naučnog časopisa je upravo za svoj sedamdeseti rođendan ugledao svjetlo dana.

Koncerti koje je organizovalo Ministarstvo su počeli s Večerima hrvatske pjesme, preko Večeri Hrvata Središnje Bosne do muzičkog ugođaja u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru na kojem su se muzičari iz cijele Federacije predstavili svojim autorskim radovima.

Naše Fondacije su radile na podršci muzičarima, likovnim i scenskim umjetnicima, piscima, bibliotekarima i djelatnicima filmske industrije.

Godišnja podrška projektima iz kulture, sporta i oblasti mladih je ove godine usmjerena na osnaživanje podrške onima koji su zbog nepredviđenih okolnosti strahovali za realizaciju željenih aktivnosti, a jedan sasvim novi oblik podrške otvoren je kroz potporu mobilnosti umjetnika.

I konačno, transparentnost u radu je naš najbolji saveznik te se zabilješke o svim aktivnostima nalaze na našoj web stranici.

No, kako uvijek može više i bolje, to nam je ovogodišnja ljestvica tek samo putokaz za nivo više u narednoj godini.

Volja i želja su neupitne, ideje su brojne, planovi definisani i želimo da nam 2024. godina donese prve plodove ovogodišnjeg posijanog sjemena.

 

MALO STATISTIKE U PROTEKLIH GODINU DANA:

 • Odobreno 108 saglasnosti za trajni ili privremeni izvoz umjetničkih djela i antikviteta
 • Odobreno 147 saglasnosti za održavanje međunarodnih sportskih takmičenja na području FBiH
 • Odobreno 244 stručnih mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika
 • Objavljeno 39 novih i ažuriranih internih akata Ministarstva
 • Odobren pristup informacijama za 24 zahtjeva po Zakonu o slobodi pristupa informacijama
 • Organizovano 10 događaja u sklopu programa obilježavanja „Dana evropskog naslijeđa“
 • Organizovana 1 panel diskusija „Murali i grafiti – zidno slikarstvo ili otpor normama”
 • Organizovane 2 press konferencije
 • Organizovana 2 koncerta u Sarajevu i 1 u Mostaru
 • Organizovana 1 izložba umjetničkih slika
 • Organizovana 1 izložba učeničkih radova programa „Mladi i naslijeđe“
 • 80 osnovnih i srednjih škola Federacije Bosne i Hercegovine učestvovalo u Programu „Mladi i naslijeđe“
 • 250 radova u 5 kategorija pristiglo na konkurs „Mladi i naslijeđe“
 • Na prvom online glasanju Ministarstva za najbolje učeničke radove, registrovano ukupno 872 glasa
 • Objavljena prva online izložba Zavoda za zaštitu spomenika na web stranici Ministarstva
 • Registrovano preko 100000 pregleda web stranice Ministarstva

IZDVAJAMO…

 • Nagrađivanje sportista i sportskih kolektiva

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u prvoj godini mandata na čelu s ministricom Vlaisavljević organizovane su dvije svečane ceremonije uručivanja priznanja, sportistima, trenerima i sportskim kolektivima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske rezultate na međunarodnim takmičenjima u 2023. godini.

Za ovu namjenu iz Tekuće rezerve u 2023. godini izdvojeno je 1.125.000 KM.

 

 • Strategija za mlade FBiH do 2027. godine

Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta Vlada Federacije BiH je u prvoj godini mandata donijela Odluku kojom je pokrenut postupak izrade Strategije za mlade FBiH do 2027. godine.

Federalno ministarstvo kulture i sporta, nosilac aktivnosti izrade Strategije, formiralo je Radnu grupu koja je izradila Stratešku platformu za koju je, u skladu s Uredbom o izradi strateških dokumenata u Federaciji Bosne i Hercegovine, pokrenut proces javnih konsultacija. Strategija za mlade je strateška obaveza svih nivoa vlasti u FBiH. Iako je Zakon o mladima FBiH donesen 2010. godine, ovo je prva strategija za mlade donesena na nivou Federacije BiH, a njeni će prioriteti biti potrebe mladih i sistemska briga o mladima FBiH.

 

 • Prijedlog Ministarstva: Projekat Mjera mora” bh. predstavnik na 60. Venecijanskom bijenalu

Nakon što je Komisija nezavisnih eksperata za odabir prijedloga projekta povjerenika i institucija Federacije BiH za sudjelovanje BiH na 60. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2024. godine, donijelo jednoglasnu odluku o najuspješnijem kandidatu – projektu „Mjera mora“ umjetnika Stjepana Skoke, Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru, Federalno ministarstvo kulture i sporta je prijedlog uputilo Ministarstvu civilnih poslova BiH i Vijeću ministara BiH, u formalnu proceduru usvajanja odluke.

Prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta je usvojen, a Sveučilišna galerija u Mostaru i kustos izložbe, Marin Ivanović, će u periodu od aprila do novembra 2024. godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti, koje je, više od jednog stoljeća najprestižnije, najdugovječnije i međunarodno najvidljivije mjesto globalnog susreta umjetnika, kustosa, publike, teoretičara, muzealaca i kritičara savremene umjetnosti.