15 Maja, 2024

Šetnica kulture: Učesnici Odsjeka za harmoniku Srednje muzičke škole iz Sarajeva učestvovali u nastavku obilježavanja „Dana evropskog naslijeđa 2024“ ispred Ministarstva

Federalno ministarstvo kulture i sporta nastavilo je program obilježavanja “Dana evropskog naslijeđa 2024” na šetnici kulture ispred Ministarstva, a današnji gosti, učenici Srednje muzičke škole iz Sarajeva oduševili su prisutne repertoarom i vrsnim izvedbama.

Učenici Bakir Kunić, Kerim Smajlović, Aziz Mulahasanović i Muris Kupusović, predvođeni profesorima Alenom Hodžićem i Almirom Spahićem s Odsjeka za harmoniku u polusatnom nastupu izveli su poznata djela.

Osim muzičkog dijela programa, fokus ove srijede bio je i na obrazovnom programu „Mladi i naslijeđe“, važnom segmentu manifestacije Dani evropskog naslijeđa koji potiče mlade generacije na čuvanje, brigu i ljubav za kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Naime, Federalno ministarstvo kulture i sporta će pružiti priliku osnovcima, srednjoškolcima, a od ove godine i studentima da svoje vještine, talente i emocije koje gaje prema materijalnom i nematerijalnom kulturno-historijskom i prirodnom naslijeđu naše domovine, prezentiraju kroz različite kategorije, a ovogodišnja tema je „Putevi, mreže, veze“.

Otvoren je javni poziv učenicima i studentima za sudjelovanje u Programu „Mladi i naslijeđe“, a više o načinu sudjelovanja i glasanju otkrila je načelnica Službe za naučno-istraživački rad Zavoda za zaštitu spomenika, Azra Lojo-Hajro: „Meni je pripala čast da vas obavijestim da je objavljen Javni pozivj Programa Mladi i naslijeđe 2024. godine. Prošle godine program smo inovirali te su na poddomeni Dani evropskog naslijeđa 2023 bili postavljeni svi učenički radovi. Posjetitelji stranice glasali su za svoje favorite, a pristiglo je ukupno 11.800 glasova na osnovu kojih su odabrani najbolji. Kao i prošle i ove godine će svi radovi biti postavljeni na web stranici Ministarstva, na novoj poddomeni Dani evropskog naslijeđa 2024. te će zainteresirani moći pogledati radove i dati svoj glas najboljima. Bit će nagrađena po tri rada u pet  kategorija: likovni, pozorišni, muzički, video i literarni radovi, a osim nagrada publike od ove godine i stručni žiri birat će najbolje“, naglasila je Lojo – Hajro.

Prisutne goste pozdravila je i ministrica Sanja Vlaisavljević, te posebnu dobrodošlicu poželjela učenicima i nastavnicima Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica Sarajevo, sarajevske Gimnazije Obala, Srednjoškolskolskog centra Hadžići, te cijelog V-3 radreda sarajevske Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić: „Dragi učenici i nastavnici, dobro nam došli. Neizmjerno mi je drago vidjeti vas na šetnici. Vaši drugari iz Glazbene škole Sarajevo sviraju zanimljiv reportoar danas, pa idemo uživati u njihovim izvedbama“.

Program „Dani evropskog naslijeđa 2024“ bit će nastavljen i naredne srijede, a gosti Ministarstva bit će učenici i nastavnici Osnovne škole Kiseljak 1 iz Bilalovca koji će pripremiti program te prezentovati svoju školu.