11 Aprila, 2014

Usvojen Zakon o otpisu dugovanja sportskim kolektivima

{loadposition like}

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, usvojen je Zakon o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima na području Federacije.

Ovim Zakonom uređuju se uvjeti, način i postupak naplate dospjelog, a nenaplaćenog poreznog duga nastalog do 31. decembra 2013. godine, otpis zateznih kamata i troškova prinudne naplate sportskim kolektivima u Federaciji BiH, a predviđeni su i modaliteti za smanjenje otplate glavnice.

Ovo je izuzetno značajan dan za domaći sport i sportske kolektive koji godinama imaju problem sa višemilionskih dugovanjima.

„Zakon o naplati i djelimičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima prva je značajana sistematska pomoć sportu u Federaciji BiH. Usvajanje ovog Zakona omogućit će domaćim klubovima da se u dogledno vrijeme riješe dugovanja i steknu uvjete za bolje funkcioniranje“, istakao je nakon današnje sjednice federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan.

„S obzirom da je Porezna uprava Federacije BiH obustavila izdavanje licenci klubovima za međunarodna takmičenja, usvajanjem ovog Zakona stekli su se uvjeti da licence ipak budu izdate te da klubovi koji izbore plasman na međunarodnu scenu sudjeluju na takmičenjima“, naglasio je ministar Kaplan.