10 Aprila, 2014

Uskoro počinje snimanje remakea kultnog filma „Valter brani Sarajevo“

Danas zvanično počinju pripreme za realizaciju remakea kultnog filma „Valter brani Sarajevo“, reditelja Fahrudina Šibe Krvavca, najavljeno je na press konferenciji koja je upriličena u Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

{loadposition like}

Danas zvanično počinju pripreme za realizaciju remakea kultnog filma „Valter brani Sarajevo“, reditelja Fahrudina Šibe Krvavca, najavljeno je na press konferenciji koja je upriličena u Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

Remake filma, koji je nastao u produkciji Bosna filma 1972. godine, realizirat će JP Filmski centar Sarajevo u saradnji sa preduzećem za proizvodnju i distribuciju filma Jadran film i kineskim kompanijama China Star Media, Hong Kong Satellite i China Fengde Movie&TV Copyright Agency.

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, nije krio zadovoljstvo što će Narodna Republika Kina, koja se može pohvaliti izuzetno jakom ekonomijom, kroz ovaj značajan filmski projekat biti prisutna i kod nas.

Ministar Kaplan je izrazio nadu da će se filmska industrija nakon ovog projekta početi poimati kao važna grana industrije, te da će Bosna i Hercegovina postati atraktivna turistička destinacija posjetiocima iz Kine.

Direktor Filmskog centra Sarajevo, Adis Bakrač, izjavio je kako je ovo za Filmski centar Sarajevo historijski dan, te da će se, zahvaljujući snimanju remakea bh. klasika Valter brani Sarajevo, otvoriti novo polje u bosanskohercegovačkoj kinematografiji.

Uvjeti Filmskog centra Sarajevo, kao nosioca prava na film, bili su da se remake snima na području Bosne i Hercegovine i da se angažiraju bh. filmski radnici, te da Filmski centar Sarajevo kao koproducent, ravopravno učestvuje u realizaciji remakea.

Ukupan budžet za ovaj projekat iznosi sedam miliona eura, a uvjet je također bio da pet miliona eura bude potrošeno u Bosni i Hercegovini. „Remake filma Valter brani Sarajevo nije običan komercijalni filmski projekat već sistem vrijednosti koje je dobro obnoviti u ovom trenutku“, izjavio je predsjednik uprave Jadran filma, Vinko Grubišić, naglasivši kako su putem videa i fotografija dokumentirane sve dosadašnje faze priprema za snimanje remakea.

Direktor kompanije China Star media, Bing Xiang, rekao je da je u Sarajevu prvi put, ali da je ono u njegovom srcu već 40 godina.

Nije krio zadovoljstvo što će biti dio tima koji će raditi na remakeu filma koji je u Kini doživio izuzetnu popularnost i smatra se najomiljenijim filmskim ostvarenjem s prostora bivše Jugoslavije.

Istakao je kako nove generacije u Kini danas žive bolje nego prošle i zbog toga nemaju snagu za rad kao prethodne.

Glavni razlog investiranja u ovaj projekat je upravo zato što remake filma Valter brani Sarajevo kod njih treba probuditi duh prošlih generacija.

Pripreme za početak snimanja filma bit će realizirane do kraja 2014. godine, a planirano je da snimanje počne početkom naredne godine.

Postprodukcija filma trebala bi biti završena najkasnije do kraja 2016. godine, a kako je istaknuto, ambicije i Filmskog centra Sarajevo i kineskih partnera su da se remake finalizira do obilježavanja 70 godina od pobjede nad fašizmom, 2015. godine.

Za režiju će biti zadužen kineski reditelj, u saradnji sa bosanskohergovačkim, a remake će, zahvaljujući klasičnoj dramaturgiji, biti veoma blizak originalnoj verziji filma Valter brani Sarajevo.