9 Aprila, 2014

Uskoro realizacija remakea kultnog filma „Valter brani Sarajevo“

{loadposition like}

Nakon dugogodišnjih priprema, uskoro će otpočeti realizacija remakea filma „Valter brani Sarajevo“. Javno preduzeće Filmski centar Sarajevo u saradnji sa preduzećem za proizvodnju i distribuciju filma Jadran film i partnerima, kineskim kompanijama China Star Media, Hong Kong Satellite i China Fengde Movie&TV Copyright Agency će realizirati remake tog kultnog filmskog ostvarenja.

Uskoro realizacija remakea kultnog filma „Valter brani Sarajevo“

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, tim povodom jučer se sastao sa delegacijom iz Narodne Republike Kine, predvođenom predsjednikom kompanije China Star Media, Bing Xiangom, potpredsjednikom kompanije Hong Kong Satellite International Media Group, Andrew Ningom i predsjednikom kompanije Golden Crystal Science, Wu Zhongom.

Sastanku su prisustvovali i direktor Javnog preduzeća Filmski centar Sarajevo, Adis Bakrač i predsjednik uprave Jadran filma, Vinko Grubišić.

Na sastanku je razgovarano o finalnim detaljima realizacije remakea jednog od najpoznatijih filmova nastalih u produkciji Bosna filma iz Sarajeva, snimljenog 1972. godine, u režiji Hajrudina Šibe Krvavca.

Filmski centar Sarajevo prije tri godine je završio restauraciju i digitalizaciju ovog bh. filmskog klasika.

Kao vlasnik originalnog filma i nosilac prava na snimanje remakea „Valter brani Sarajevo“, Filmski centar Sarajevo je uspio dovesti u Bosnu i Hercegovinu međunarodne koproducente i partnere koji žele investirati u bosanskohercegovačku kinematografiju.