14 Novembra, 2023

Šetnica ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta: Dođite da zajedno čestitamo zlatnu medalju našeg briljantnog reprezentativca Ismaila Barlova i uživamo u plesu i muzici sa Kiseljačkim mažoretkinjama i Rudarskom glazbom iz Kaknja!

Zadovoljstvo nam je najaviti da Federalno ministarstvo kulture i sporta, sutra, 15.11. 2023. godine s početkom u 13,00 sati, organizira peti po redu događaj na šetnici ispred  Ministarstva, u sklopu oblježavanja Dana evropskog naslijeđa 2023. godine, a ovom prilikom pozdravit ćemo našeg izvanrednog, mladog paraplivačkog reprezentativca Ismaila Barlova, te mu čestitati briljantan uspjeh i zlatnu medalju osvojenu na mitingu Svjetske serije u Egiptu.

Impresije sa ovog takmičenja, prenijet će nam sam Ismail, koji će sutra biti poseban gost Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Za muzički dio programa bit će zadužene Kiseljačke mažoretkinje, sjajne djevojke koji po prvi put nastupaju ispred Ministarstva, te članovi ansambla „Rudarska glazba Kakanj“ koji su svojim izvedbama na šetnici oduševili publiku prilikom obilježavanja Evropske sedmice sporta u septembru, također u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo kulture i sporta program obilježavanja Dana evropskog naslijeđa počelo je 18. 10., na šetnici ispred Ministarstva, a do sada su posjetioci mogli uživati u izvedbama Vlade Podanya, Hrvatskog amaterskog kulturno-umjetničko društva „Rodoč”, Kvarteta Sevdah, dua kojeg čine Samir Fejzić i Emsad Bečić, te učenika Srednje muzičke škole iz Sarajeva Elmedine Aličić i Huseina Bajraktarevića, mladog harmonikaša koji je kao predstavnik Bosne i Hercegovine u konkurenciji juniora osvojio treće mjesto u kategoriji klasična harmonika na Svjetskom kupu u Švicarskoj. Na šetnici smo predstavili i rukotvorine, pa nam je gospođa Edina Brka iz Tešnja prezentirala vještinu keranja, a o tehnici dekorisanja jaja potkovicama i drugim metalnim predmetima govorio je maturant Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Kiseljaka i član sekcije „Potkivača jaja“ Kulturnog društva Napredak, Mateo Ivičević.

Federalno ministarstvo kulture i sporta je ove godine, po prvi put, organiziralo i internet glasanje u sklopu programa „Mladi i naslijeđe“, te je na web stranici Ministarstva u toku online glasanje za učeničke radove 80 osnovnih i srednjih škola iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine o temi „Živa baština“.

Program obilježavanja Dana evropskog naslijeđa Ministarstvo nastavlja svake srijede, sve do 12. 12. 2023. godine kada će u Mostaru, u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, biti organizirana završna manifestacija.