11 Juna, 2024

Savjetnica ministrice Anita Vlašić učestvovala na panelu Vijeća mladih “Zašto je važno ulagati u omladinske strukture?”

U petak, 7. juna 2024. godine u Europe House u Sarajevu u sklopu zasjedanja Skupštine Vijeća mladih održan je panel pod nazivom: “Zašto je važno ulagati u omladinske strukture?“, na kojem su panelisti bili: Jelena Brkić iz Centra za promociju civilnog društva, Irma Rešidović i Adnan Družić iz Vijeća mladih, te Anita Vlašić iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Glavna tema panela bila je važnost ulaganja u omladinske strukture, kao i u programe za mlade u kulturi, sportu i drugim oblastima.

Savjetnica ministrice Vlašić naglasila je da Federalno ministarstvo kulture i sporta kontinuirano ulaže u omladinske strukture kroz svog strateškog partnera – Vijeće mladih Federacije BiH, a sredstva za to ulaganje ove će godine biti značajno povećana.  Također je ukazala i na dvije novosti u kontekstu ulaganju u mlade – transfer za mobilnost umjetnika sa posebnim naglaskom na mladim umjetnicima, koji se ove godine raspisuje drugi put, te osnivanje Fondacije za sport čiji je glavni zadatak stipendiranje mladih sportista.

Jedan od zaključaka bio je da će institucije više poraditi na informisanju mladih o mogućnostima finansiranja, kao i načinima apliciranja za sredstva.